Huis

Wat is dampdichte folie?

15 juli 2020
wat is dampdichte folie

Er kan worden vastgesteld dat woningen vandaag de dag steeds beter worden geïsoleerd. Niet zelden wordt er zelfs voor gekozen om luchtdicht te bouwen. Op deze manier slaagt men er namelijk in om het energieverlies tot een absoluut minimum te beperken. Wanneer er kwalitatief hoogwaardige isolatie wordt geplaatst en er luchtdicht wordt gebouwd spreekt het voor zich dat een goede vochtregulatie van groot belang is. Onvoldoende of een verkeerde vochtregulatie kan er namelijk voor zorgen dat er onbedoeld aanzienlijke schade wordt veroorzaakt aan de constructie en de isolatielaag van een gebouw. Een goede dampdichte folie gebruiken kan in de praktijk dergelijke problemen voorkomen. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dat is mogelijk hier op deze pagina! 

 

 • Wat is dampdichte folie precies? 

 

Een dampdichte folie is een soort folie welke ervoor moet zorgen dat er geen vocht in de constructie kan ontstaan of zich kan manifesteren. Doordat woningen steeds vaker grondig worden geïsoleerd kan er worden vastgesteld dat een onvoldoende of foutieve vochtregulatie aanzienlijke schade kan veroorzaken. Deze schade kan niet alleen ontstaan aan de isolatielaag, maar ook aan de constructie van het gebouw. Een goede dampdichte folie gebruiken zorgt ervoor dat dergelijke problemen op een razend efficiënte manier voorkomen kunnen worden. Let op, er bestaan in de praktijk verschillende soorten dampdichte folies. Daarbij moet er vooral een onderscheid worden gemaakt tussen de daadwerkelijk dampdichte en dampremmende exemplaren. Het verschil is als volgt te achterhalen: 

 

 1. Bij een SD-waarde van tussen 20 & 100m is er sprake van een dampremmende folie; 
 2. Bij een SD-waarde van meer dan 100m is er sprake van een echt dampscherm; 

 

Wil je dus met andere woorden met absolute zekerheid kunnen beschikken over de beste dampdichte folie die op de markt is terug te vinden? In dat geval is het altijd belangrijk om te kijken naar exemplaren van meer dan 100m.

 

 • De plaatsing van een dampdichte folie 

 

Het plaatsen van een dampdichte folie gebeurt in de praktijk steeds aan de warme zijde en dus met andere woorden aan de binnenkant van het dak of de gevel. De folie wordt daarbij steeds aangebracht onder het isolatiemateriaal. Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van aluminium tape en wordt er gewerkt met behulp van een zogenaamde overlap. Het wordt sterk aanbevolen om de folie goed op elkaar te kleven en bovendien ook extra aandacht te besteden aan de plekken waar de folie mogelijks wordt onderbroken. Deze plaatsen kunnen de dampdichtheid namelijk (aanzienlijk) in het gedrang brengen. 

 

 • Wat zijn de eigenschappen van een dampdichte folie?

 

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij het kopen van een dampdichte folie in de praktijk altijd nog rekening zal willen houden met de precieze eigenschappen waarover ze beschikt. Wij hebben al deze eigenschappen alvast even uitgebreid voor je op een rijtje gezet: 

 

 1. Deze folies worden gemaakt van polyethyleen of polyethyleen met polypropeen; 
 2. Ze kunnen al dan isolerend, UV-reflecterend en brandwerend en waterdicht zijn;
 3. Verkrijgbaar in verschillende diktematen; 
 4. Ze zijn meerlaags en hebben vaak een licht gewicht; 
 5. Er kan sprake zijn van een interne wapening; 
 6. Een folie die dampdicht is moet altijd een hoge temperatuurbestendigheid hebben;

 

Voldoet de dampdichte folie van jouw keuze aan de eigenschappen zoals hierboven aangegeven? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je zal kunnen rekenen op de best mogelijke werking voor jouw geïsoleerde dak. Voor meer informatie en specialistisch advies kun je terecht op Isolatienoord.nl!

 

You Might Also Like