Huis

Wat is lakverf? 

20 januari 2020

Wanneer je iets gaat verven, gebruik je hier vaak verschillende soorten verf voor. Je moet het hout voorbereiden voor de daadwerkelijke kleur op het oppervlakte komt. Vervolgens moet dus de daadwerkelijke kleur op het oppervlakte geverfd worden waardoor deze een mooie en egale kleur krijgt. De verschillende soorten verf die we hiervoor gebruiken zijn in ieder geval grondverf en lakverf. In deze tekst gaan we ons vooral focussen op de tweede van deze twee. Lakverf. Wat is lakverf precies en wanneer begin je met de lakverf? Welke stappen moet je bijvoorbeeld eerst uitvoeren voor je met lakverf gaat beginnen?

Wat is stap 1?

Lakverf is eigenlijk de tweede stap. De eerste stap waar je mee gaat beginnen wanneer je gaat verven is een onderlaag. Deze onderlaag is nodig om straks de lakverf er mooier uit te laten zien. Wanneer je geen onderlaag aanbrengt, kan het zijn dat de verf niet mooi pakt op het materiaal. Dat is natuurlijk zonde en daarom is het dus ook echt belangrijk om een onderlaag aan te brengen. Die onderlaag kan verschillende namen hebben. Dat ligt aan het materiaal wat je gaat schilderen. Bij hout wordt het bijvoorbeeld grondverf genoemd, maar wanneer we naar andere materialen kijken, noemen we dit meestal primer. Er is dan ook nog een primer die geschikt is voor verschillende materialen. Dat noemen we een multiprimer. Voor je met de lakverf gaat beginnen is het dus belangrijk dat het materiaal goed voorbereid is.

Wat is lakverf?

Lakverf is dan dus de laag die over de onderlaag heen komt. Wanneer het materiaal voldoende voorbereid is, kun je beginnen met het aanbrengen van de lakverf. Lakverf is de uiteindelijk kleur ook die het materiaal gaat krijgen. Het is dus belangrijk dat je de lakverf ook in de juiste kleur koopt. Lakverf is gelukkig beschikbaar in honderden kleuren en wanneer perfecte kleur er niet bij zit, kan deze ook altijd nog gemengd worden om de perfecte kleur te krijgen. Daarnaast is lakverf verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Welke afwerking het beste is, ligt natuurlijk aan wat je precies wil in huis. Het kan een glimmende of glanzende afwerking hebben, maar ook een matte. Lakverf is er in allerlei verschillende afwerkingen te krijgen. Daarnaast is het ook nog eens per materiaal verschillende welke lakverf het beste pakt. Voor hout kun je in de meeste gevallen beter andere lakverf kopen dan wanneer je bijvoorbeeld een betonnen muur wil schilderen. Niet alleen het voorwerk is dus belangrijk, maar ook het juiste materiaal.

Voordelen lakverf

Lakverf voor binnen heeft als belangrijkste voordeel natuurlijk dat je er een muur of ander object heel mooi mee kan maken. Daarnaast werkt lakverf ook nog eens beschermend. Wanneer je lakverf ergens overheen verft, zorgt dit er namelijk voor dat het voorwerp veel moeilijker beschadigd. Krasjes en dergelijke komen bijna niet meer voor wanneer je lakverf gebruikt hebt. Ook hout wat te maken krijgt met invloeden van het weer, is beter beschermd wanneer deze een laag lakverf op zich heeft.

Bron: Verfsuper

You Might Also Like