Huis

Hoe kan ik schimmel verwijderen uit de badkamer?

20 april 2023

Dit artikel gaat over schimmel in de badkamer verwijderen. Schimmels vormen een gezondheidsrisico. Welke zijn dat? Hoe kunnen we schimmelvorming voorkomen? Op die vragen geven we eerst een antwoord.

Hoe voorkomen we schimmelvorming?

Schimmelvorming voorkomen is natuurlijk te prefereren boven verwijdering. Schimmels komen onze woning binnen in de vorm van sporen. Die sporen gedijen erg goed in een vochtige omgeving, zoals onze badkamer. Het is daarom zaak om het minder aantrekkelijk voor ze te maken door er voor te zorgen dat de badkamer droger blijft. Dat kan onder meer door een goede ventilatie. Daardoor wordt vochtige lucht afgevoerd. In de winter is het beter om de verwarming niet helemaal terug te draaien, maar de temperatuur op tenminste 15 ºC te houden. Je zou na het douchen met een trekker vocht van de vloer en muren kunnen verwijderen. Als er lekkages zijn, dan dienen die uiteraard te worden gerepareerd. 

Schimmels zijn slecht voor de gezondheid

Schimmels zijn geen fraai gezicht in je badkamer. Maar behalve dat aspect speelt ook hun effect op onze gezondheid een belangrijke rol. Je kunt daardoor namelijk verkoudheidsklachten krijgen en/of je begint last te hebben van allergische effecten. Schimmels zijn niet altijd de reden van gezondheidsproblemen, maar kunnen ze wel erger maken. 

Hoe pak je de verwijdering aan?

Er zijn een aantal huismiddeltjes, waarmee je kunt proberen om schimmel in de badkamer te verwijderen. We noemen hier:

  •       Soda
  •       Azijn
  •       Bleekmiddel
  •       Speciaal reinigingsmiddel
  •       Soda

In een liter warm water los je 10 gr. soda op. Met het gebruik van een spons of borstel dep je dat mengsel op de schimmelplekken. Vervolgens laat die plekken geruime tijd opdrogen. Die behandeling zou je na een aantal dagen kunnen herhalen.

Azijn

Je giet azijn in een spuitfles. Dan spuit je de azijn op de schimmelplekken. Dat laat je inwerken gedurende twee uren. Met een microvezeldoek die je wat vochtig maakt, veeg je azijn vervolgens weg. Voor hoeken gebruik je een borsteltje of eventueel een tandenborstel. Spoel de plekken af met water om ze weer te reinigen.

Bleekmiddel

De werkwijze met een bleekmiddel is dezelfde als met azijn.

Speciaal reinigingsmiddel

Het gebruik van een reinigingsmiddel, dat speciaal voor schimmelverwijdering is ontwikkeld, is ook een optie. De prijzen van die middelen zijn echter vaak hoog. En ook daarmee zal je moeite hebben om schimmels te verwijderen die al geruime tijd aanwezig zijn. 

Schimmels laten verwijderen

We hebben in de vorige paragraaf aangegeven wat je kunt doen om schimmels te verwijderen. Schimmels zijn echter hardnekkig en als er een paar achterblijven, zijn ze spoedig in groten getale weer terug. Ze vermenigvuldigen zich namelijk heel snel. Daarom is het te overwegen om ze te laten verwijderen door een schimmelbestrijdingsbedrijf. Daar werken specialisten, die een grondige verwijdering ervan garanderen.

You Might Also Like