Huis

Een woning renoveren: dit zijn de 4 valkuilen

23 juli 2020

Heb jij een oude woning gekocht die je nog naar eigen wens wilt renoveren of wil je je huidige woning renoveren? Door te verbouwen kun je jouw droomwoning creëren. Steeds meer Nederlanders kiezen voor renoveren van de eigen woning vanwege de hoge huizenprijzen. Doordat dit iets is waar de meeste mensen maar weinig ervaring mee hebben zijn er wel een aantal valkuilen om rekening mee te houden. Lees daarom eerst meer over deze 4 valkuilen bij het renoveren van je woning voordat je aan de slag gaat.

Niet weten waar de draagmuren zich bevinden

Misschien heb je het fantastische idee om een grote open keuken te creëren waardoor je die bij de woonruimte betrekt. Je moet er wel rekening mee houden dat dit niet in ieder huis mogelijk is. Het zou namelijk kunnen dat er een draagmuur in de weg staat en het is nooit een goed idee om deze te verwijderen. Wil je dit toch wel doen? Dan moeten er wat voorzorgsmaatregelen getroffen worden zodat je woning alsnog voldoende ondersteund wordt. Als dit niet gebeurt komt de stabiliteit van het pand namelijk sterk in het gedrang, een erg gevaarlijke situatie.

Het samenvoegen van (slaap)kamers

Bij een renovatie kiezen veel mensen ervoor om twee (slaap)kamers samen te voegen tot een grote ruimte. Dit kan een goed idee zijn, maar bedenk je wel dat er vaak meer interesse is in een huis met meerdere kamers. Ook als deze relatief kleine afmetingen hebben is je woning vaak meer waard als er meer kamers zijn, zeker als je in een eengezinswoning woont.

Een onrealistische planning

Voor een verbouwing van jouw woning heb je een realistische planning nodig. Ga eens goed zitten om te kijken wat er moet gebeuren, wat je zelf kunt doen en waar je vakmensen voor gaat inhuren. Ervaren vakmensen klaren de klus vaak sneller en beter. Pas er in de planning wel op dat deze elkaar niet voor de voeten lopen. Bij een grote renovatie, zoals een aanbouw, kan het verstandig zijn om een aannemer aan te nemen die onder andere zorgt voor de coördinatie van de verschillende vakmensen.

Vergunning te laat aanvragen

Ook op het gebied van planning: zorg ervoor dat je er vroeg bij bent met het aanvragen van vergunningen als dit nodig is. Wanneer de bouwtekeningen gemaakt zijn door het architectenbureau of het aannemersbedrijf kun je deze direct (laten) indienen om te voorkomen dat je vertraging oploopt. Bij de gemeente kun je direct informeren naar de mogelijkheden rondom btw-verlaging voor je verbouwing of renovatie. Zo zijn er vaak mogelijkheden op het gebied van duurzame energie, zoals het installeren van zonnepanelen of het aanleggen van een warmtepompinstallatie.

 

You Might Also Like