Buitenleven, In de tuin

Waarmee rekening houden bij het plaatsen van terrasverwarming?

19 juli 2016

Heeft u net een terrasverwarmer aangeschaft en wilt u deze nu gaan installeren? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we u daar wat meer over.

 

Algemeen

Bij elektrische terrasverwarming moet u bij de plaatsing altijd rekening houden met de stroomvoorziening; bij terrasverwarming op gas hoeft dat niet.

Let bij het plaatsen van terrasverwarming ook altijd op de stof- en waterdichtheid van het toestel; deze wordt aangegeven met een IP waarde. Heeft u bijvoorbeeld een toestel met IP24, dan staat de 2 voor de stofbestendigheid en de 4 voor de vochtbestendigheid. Met een vochtbestendigheid van 4 of hoger kunt u de terrasverwarmer rustig in de regen hangen. Is de vochtbestendigheid lager, zorg dan dat de terrasverwarmer overdekt hangt.

Terrasverwarmers aan het plafond

Heeft u een terrasverwarmer aanschaft om aan het plafond van uw terrasoverkapping, uw luifel of uw parasol te bevestigen? Dan moet u weten hoe dicht het toestel tegen de bovenzijde aan kan worden geplaatst. Dit is belangrijk om het risico op brand te voorkomen. Bij elektrische kortgolvige terrasverwarming is een afstand van 10 centimeter doorgaans voldoende. Bij andere elektrische terrasverwarmers en terrasverwarming op gas moet u rekening houden met een afstand tot 60 centimeter. Voor de juiste minimale afstand tot het plafond kunt u de handleiding van uw terrasverwarmer raadplegen. Er zijn eventueel ook speciale beschermingskappen verkrijgbaar voor plafond terrasverwarmers.

Terrasverwarmers aan de wand

Gaat u uw terrasverwarmer aan de buitenmuur monteren, dan moet u ten eerste letten op de juiste hoogte vanaf de grond. Deze ligt, afhankelijk van het type terrasverwarmer en het vermogen, doorgaans rond de 2.30 meter. De aanbevolen montagehoogte staat in de handleiding.

Let er bij het monteren van de terrasverwarmer ook op dat er geen openslaande deuren of ramen tegen de terrasverwarmer aan kunnen komen. Ook openslaande ramen die er net onder vallen, kunnen wanneer deze open blijven staan beschadigen door de warmte.

Staande terrasverwarmer
Een staande terrasverwarmer is handig omdat deze doorgaans gemakkelijk verplaatst kan worden. Toch zijn er ook hierbij wel dingen om rekening mee te houden. Een infrarood terrasverwarmer verwarmt mensen en objecten direct en is dus niet windgevoelig, maar een terrasverwarmer die de omgevingslucht verwarmt moet altijd op een beschutte plek staan. Anders verwaait de warmte meteen, en heeft u er vrij weinig aan.

You Might Also Like