In de tuin, In en rondom huis, Sfeer

Tuinmeubelen in de winter

7 januari 2016

Hoewel de winter in Nederland rustig en warm begon, zijn in januari de temperaturen steeds meer aan het zakken. Die dalende temperatuur heeft ook gevolgen voor de tuin en de tuinmeubelen die daar in staan. Veel mensen laten hun tuinset het hele jaar buiten staan. Toch merken ze in de loop der tijd dat de geliefde tuinmeubels er minder mooi uitzien. Of nog erger: ze zijn beschadigd of vallen uit elkaar. Om dit te voorkomen en je tuinmeubelen door de winter heen te helpen zetten we een paar tips voor je op een rij.

 

Teakhouten tuinmeubelen

Teak is een geliefde houtsoort om tuinmeubelen mee te maken. En het fijne is: teakhouten meubels kun je met een gerust hart in de winter buiten laten staan. Dit type hout is goed bestand tegen alle weertypen. Wil je liever niet dat de meubels verkleuren (vergrijzen of groen worden) door vocht? Dek de teak tuinmeubelen dan af met een speciale afdekhoes.

 

Aluminium en RVS tuinmeubels

Tuinmeubels gemaakt van aluminium, RVS en metaal mogen ook tijdens de winter gewoon zonder extra bescherming buiten blijven staan. Dit type meubels heeft vaak een speciale coating dat beschermt tegen vocht en vorst.

 

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen (geen teakhout) hebben vaak extra bescherming nodig bij langdurige regen of vorst. Het hout kan hierdoor namelijk gaan rotten. Plaats dit type tuinmeubel daarom altijd binnen, in een schuur of tuinhuis bijvoorbeeld, of overdekt. Let er op dat ze bij opbergen genoeg zuurstof krijgen. Dit kan met speciale afdekhoezen. Dek ze nooit met plastic af.

 

Wicker tuinset

Heb je een mooie tuinset of loungeset van wicker? Weet dan dat ze in principe het hele jaar buiten mogen blijven staan. Maar, toch is het beste om ze tijdens de vorstperiode op te bergen. Je kan ze onder een afdakje plaatsen of er een hoes overheen doen. Haal vallende bladeren altijd zo snel mogelijk van de tuinset af. Hierdoor voorkom je schimmelwerking.

 

Riet en rotan meubels

Meubels voor buiten gemaakt van natuurlijk riet of rotan (en ook bamboe) zijn erg kwetsbaar. Zeker tijdens de winter. Berg ze daarom goed op. Dit type tuinmeubelen kan door vorst en vocht namelijk schimmelen, verbuigen of zelfs breken. Weet je niet goed waar jouw gevlochten tuinset van gemaakt is? Neem dan altijd het zekere voor het onzekere en schaf een afdekhoes aan of zet ze tijdelijk binnen.

 

You Might Also Like