In de tuin

Vijverbak

8 januari 2018

Er is een groot aantal variaties mogelijk in waterelementen voor de tuin. Een natuurgetrouwe of juist verhoogde vijver, een rechte of ronde vijver en noem maar op. Misschien bent u vooral gecharmeerd van het stromend geluid van een beekloopje in de tuin. Wilt u een vijver met vissen, een met een fontein of liever een ondiepe moerasvijver? Dit laatste type is ondiep en heeft geen vissen.

 

Er zijn drie hoofdvormen van vijverbodems:

 

Voorgevormde kuip

 

Een voorgevormde kuip van kunststof die in een kuil in de grond wordt geplaatst. Het is de meest makkelijke manier om een vijver aan te leggen. Deze kuip wordt in diverse vormen geleverd.

Wanneer u een voorgevormde vijverbodem neemt, kiest u voor de simpelste optie. Dat neemt niet weg dat u over het algemeen toch even de mouwen op moet stropen om een gat te graven.

 

vijverfolie

 

Vijverfolie biedt het voordeel dat u een waterelement kunt creëren naar eigen inzicht. U kunt zelf de vorm bepalen. De afmetingen van vijvers met folie kunnen ook groter zijn dan die van voorgevormde kuipen.

De folie is te krijgen in PVC, polytheen en rubber en is bij tuincentra vanaf de rol te koop. U kunt uw vijver zo lang maken als u wilt. Mocht het ondanks de ruime keuze niet breed genoeg zijn, kunt u twee delen folie aan elkaar bevestigen. Rubber is zeer rekbaar (tot 300%) en heeft als enige van de foliesoorten niet perse een beschermende onderlaag nodig. Deze onderlaag, een veiligheidsvlies die PVC en polytheem wel nodig hebben, voorkomt dat wortels en stenen lekkage veroorzaken aan de folie.

 

Beton

 

In hoge uitzondering wordt beton gebruikt als vijverbodem. Het aanleggen van een dergelijke bodem is een flink karwei en wordt vooral toegepast bij grote projecten. Het is aan te bevelen dit werk uit te besteden aan een specialist: de hovenier.

 

Vijverrand

 

Vijverranden kunnen vijvers ook een eigen uitstraling geven. Een natuurlijke oever, met planten of met stenen, of misschien past een nette vijver beter in uw tuin en voorziet u het rondom van een tegelrand. Ook kunt u er voor kiezen houten vlonders aan de vijver te laten grenzen. Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is dan kunt u het beste informeren bij de tuincentra en andere specialisten.

 

Aanlegtips voorgevormde kuip:

  • Wanneer u begint te graven: zorg voor een egale bodem die waterpas is, zodat de kuip volledig wordt ondersteund.
  • Zorg dat de grond rondom de kuip stevig genoeg is om de waterdruk op te vangen.
  • Verwijder wortels en stenen uit de aangebrachte kuil die de kuip kunnen beschadigen.

 

Aanlegtips vijverfolie

 

  • Hoewel folie niet waterpas hoeft te liggen is dit echter toch aan te raden: de grond van uw tuin is vaak minder egaal dan het lijkt. Het gevolg is dat de vijver ontsierd wordt door een folierand.
  • Verwijder wortels en stenen uit de kuil die de folie kunnen beschadigen.
  • Gebruik een veiligheidsvlies om vijverfolie te beschermen.
  • Maak een rand van 23 cm diep om oeverplanten op te plaatsen.
  • Hoeveel folie u nodig hebt kunt u op de volgende wijze nagaan: voeg aan de lengte twee keer de diepte van de vijver toe en voeg tevens aan de breedte twee maal de diepte toe. Het is aan te raden dat u de folie pas aanschaft wanneer u de kuil voor de vijver hebt gegraven.

You Might Also Like