Inrichting

Tuinontwerp zelf doen of uitbesteden?

8 juli 2019
Tuininrichting

Wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het van belang dat je eerst het tuinontwerp goed uitwerkt. Daarbij dient het ontwerp aan te sluiten bij de omgeving en bij de persoonlijkheid van de eigenaar van de tuin. Maar er zijn nog veel meer zaken waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen. In dit artikel bespreken een aantal van die zaken. Het antwoord op de vraag of je het tuinontwerp zelf moet maken of beter kunt uitbesteden aan een gespecialiseerd tuinontwerper, zal dan vanzelf duidelijk worden.

Heb je jouw nieuwe tuin onlangs aangelegd en kom je achteraf tot de conclusie dat het toch anders had gemoeten? Vraag dan om tuinadvies van een ervaren hovenier. Op die manier kan het zo zijn dat je niet direct de gehele tuin opnieuw hoeft aan te leggen, maar met een aantal aanpassingen al tot het gewenste eindresultaat komt.

Huisdieren en kinderen

Heb je huisdieren en/of kinderen? Dan is het belangrijk dat je hiermee rekening houdt bij het tuinontwerp. Allereerst is het aan te raden om voor stevige beplanting te kiezen. Ook is het van belang dat de beplanting niet schadelijk is voor je huisdieren en om ervoor te zorgen dat de kinderen zich niet kunnen bezeren aan scherp hekwerk of puntige tegels.

Afvoer van hemelwater

De afvoer van hemelwater wordt een steeds groter probleem in tuinen, met name in stedelijke gebieden komt het regelmatig voor dat tuinen volledig blank staan doordat het water niet kan worden afgevoerd. Zorg er daarom voor dat er voldoende plekken niet betegeld worden, zodat het water in de grond kan wegtrekken.

Onderhoud aan de tuin

Ben je iemand die het niet erg vindt om regelmatig tuinonderhoud uit te moeten voeren, maar zit je ook weer niet op te wachten om iedere maand meerdere uren in de tuin te moeten werken? Dan moet de beplanting daarop worden afgestemd. Zoek naast de hoeveelheid onderhoud die de beplanting vraagt ook uit hoe groot de diverse planten, struiken en (eventueel) bomen worden. Op die manier voorkom je dat het groen elkaar gaat overwoekeren. Met de juiste houtlook tegels zorg je voor een passende ondergrond!

Privacy

Sommige soorten groen waarmee heggen worden gemaakt, kunnen in de zomermaanden voldoende privacy bieden, doordat ze vol met bladeren staan. Echter, in de winter verliezen sommige soorten hun bladeren, waardoor de buren je tuin in kunnen kijken en je misschien zelfs wel je in de woonkamer kunnen zien zitten. Kortom, als je besluit om beplanting in te zetten om meer privacy te creëren, zoek dan uit of het groen dat je voor ogen hebt ook in de winter voldoende blad heeft.

Beplanting en seizoenen

Sommige plantsoorten gaan slechts één seizoen mee, terwijl je van andere planten jarenlang plezier kunt hebben. Het gevolg daarvan is dat je tuin er in de zomer mooi bij kan staan, maar het in de winter een trieste aanblik oplevert. Het is daarom aan te raden om in het beplantingsplan voor een goede mix te zorgen, zodat je tuin er het gehele jaar door mooi uitziet.

You Might Also Like