In de tuin

Tuinideeën voor kleine tuin met overkapping

17 december 2021

Of je nu een grote of kleine tuin heeft, iedereen houdt van een vaste overkapping. Niemand heeft zin om in de zomer te hannesen met parasols, partytenten of een zonwering. Daarnaast wil je misschien ook in de herfst en winter wel eens buiten zitten bij een vuurtje. Misschien denk je nu 

“Ja, maar mijn tuin is daar echt te klein voor”. 

Maak je geen zorgen, in bijna elke tuin is ruimte voor een overkapping zonder het gevoel te krijgen dat je niet meer in een tuin zit. Lees onze tips en ideeën om een kleine tuin met overkapping in balans te houden. 

Schakel een professional in

Een mooie inrichting is een klein huis of tuin is erg uitdagend. Je kunt er altijd voor kiezen om eens een kort interieuradvies te boeken. In een paar uurtjes kan de stylist je al een heel stuk op gang helpen naar een mooie inrichting voor je tuin.

Denk in mogelijkheden

We hebben soms wel eens de neiging om niet zozeer te denken aan de mogelijkheden, maar alleen aan de dingen die niet mogelijk zijn. Je denkt misschien dat het onmogelijk is om een overkapping te plaatsen omdat je poortdeur in de weg zit. Maar is het eigenlijk wel zo erg dat die deur onder de overkapping zit, of kun je de deur misschien verplaatsen? 

 

Vraag om hulp van vrienden en familie als je er zelf niet uit komt. Het helpt vaak om iemand anders om zijn mening te vragen. Anderen kijken met een nieuwe frisse blik naar jouw probleem en komen mogelijk met een creatieve oplossing die je niet verwacht had.

 

Tip! Als een vierkant of rechthoekig dak niet mogelijk is, overweeg dan eens een dak waarvan niet alle zijden gelijk zijn zoals bij een driehoek. 

Groen in je tuin

Je wil misschien wel graag een overkapping, maar je wil ook nog steeds het gevoel hebben dat je in je tuin zit. Het is belangrijk om een goede balans te vinden. Je kan dit op meerdere manieren bereiken. 

 

Allereerst raden we aan om voor het interieur van de overkapping te kiezen voor natuurlijke tinten zoals groen, aardetinten, terracotta, en okergeel. Je mag best kiezen voor een paar printjes, maar probeer ook die natuurlijk te houden. De jungletrend is momenteel helemaal in, dus het zal geen moeite kosten om een paar leuke kussens met tropische bladeren, een lamp gemaakt van bamboe, of een dienblad met dierenprint te vinden. 

 

Ten tweede willen we je erop wijzen dat planten niet alleen in je tuin hoeven te staan. Je kunt er ook voor kiezen om planten onder de overkapping te plaatsen. Denk hierbij aan planten in pot, hangplanten, vetplantjes of zelfs gras. 

 

Tip! Probeer de ruimte van de overkapping en je tuin in elkaar over te laten lopen. Je kunt een geheel creëren door bijvoorbeeld dezelfde kleur potten onder de overkapping en in de tuin te plaatsen. Of wat dacht je van een lichtsnoer die ook door de tuin loopt. Leef je uit. 

Maak slim gebruik van meubels 

Omdat je ruimte beperkt is, kun je niet zomaar alle meubels gebruiken in jouw tuin. Het kan een goed idee zijn om zelf meubels te maken, of te laten maken,  die precies op maat zijn. Doordat je meubels op maat zijn maak je maximaal gebruik van de ruimte. 

 

Een andere nuttige tip is om geen grote meubels zoals tafels of kasten te gebruiken. Deze grote meubels zorgen ervoor dat je ruimte klein oogt. Bovendien neemt een grote tafel nogal veel ruimte in. Kies in plaats daarvan liever voor een paar kleine bijzettafeltjes. Die zijn niet alleen handig, maar zien er ook nog eens superleuk uit en zijn bovendien niet te duur. 

Tip! Als je niet zo’n ruim budget hebt, kun je ervoor kiezen om meubels te maken van pallets. Deze zijn vaak voor een prikkie te krijgen. Leg er een paar leuke kussens op en klaar!

You Might Also Like