Energie besparen, Groen wonen

Tips voor besparen op je energierekening

6 oktober 2018

Iedereen zit vast aan hoge energiekosten en iedereen zou hier een hoop op kunnen besparen. Dit kan natuurlijk gemakkelijk door over te stappen, maar ook door enkele andere simpele tips zoals: Energie aanbieders op de Nederlandse markt met elkaar vergelijken

Overstappen energie

Overstappen energie is misschien wel de snel en beste manier om ieder jaar geld te besparen. Gemiddeld duurt het vergelijken van de energieleveranciers bij de energievergelijker enkele minuten en ben je binnen 10 minuten klaar met de volledige overstap. Gemiddeld kan een gezin elk jaar 200 a 250 euro besparen door alleen maar over te stappen. Dit komt doordat energieleverancier nieuwe klanten vaak een mooie welkomstkorting met actietarief geven. De welkomstkorting kan oplopen tot enkele honderden euro’s en het actietarief zorgt voor erg lage verbruikskosten. Let wel op dat die na de contractperiode wordt omgezet naar een variabel contract. Na je contractsperiode is overstappen dan wel weer noodzakelijk.

Oude apparatuur vervangen

Elektrische apparaten zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Los van alle technische snufjes welke erbij komen kijk, zijn ze vaak ook een stuk zuiniger. Zo kost een nieuwe wasmachine laten draaien ongeveer €0,21, maar een oude wasmachine kost €0,43. Dit is dus ruim het dubbele! Een twee persoonshuishouden doet ongeveer 180 wasbeurten en dat scheelt dan ook snel €0,22 * 180 = €39,60! Jaarlijks laat je dus minimaal 40 euro per huishouden liggen als je doorgaat met een oude wasmachine.

Minder douche en waterbesparend douchekop

Gemiddeld douche we 10 minuten waarin we 80 liter water verbruiken. De kosten hiervoor zijn al gauw €0,35 met een gasboiler en €0,52 met een elektrische boiler. Als we elke dag een douche zouden nemen komt dit dus neer op €0,35 * 365 = €127,75 per persoon per jaar. Dit is voor een huishouden met twee personen dus een behoorlijke kostenpost (ruimt 255 euro!). Door de douchetijd alleen al met 2 minuten te verlagen kan je €27,75 per persoon per jaar besparen. Gebruik je daarbij ook nog een een waterbesparende douchekop dan bespaar je nog een 20% op je waterverbruik wat neerkomt op ongeveer €27,75 per persoon per jaar. Je bespaar dan jaarlijks maar liefst 40% op je warm water uitgaven.

 

You Might Also Like