Energie besparen, Groen wonen

Bespaar energie met een slimme thermostaat

27 juni 2016

Een slimme thermostaat is tegenwoordig in veel Nederlandse huishoudens terug te vinden. Dit is niet zo gek want een dergelijke thermostaat verhoogd het gemak waarmee de temperatuur van de verwarming in huis geregeld kan worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de temperatuur van tevoren in te stellen en zelfs vanaf afstand te wijzigen via een app op je mobiele telefoon. Een extra voordeel van een slimme thermostaat is bovendien dat je hiermee ook energie kunt besparen.

Hoe bespaart een slimme thermostaat energie?

Het verhoogde gemak waarmee de woning verwarmd wordt zorgt tegelijkertijd ook voor een besparing van energie. Zo kan met een slimme thermostaat ingesteld worden op welke tijdstippen een woning tot een bepaalde temperatuur verwarmd moet zijn. Doordat de thermostaat ervoor zorgt dat deze temperatuur op een zo efficiënt mogelijke manier bereikt wordt hierbij minder energie verbruikt.

De thermostaat hoeft nooit meer vol open

Eerder waren er natuurlijk al thermostaten waarbij de temperatuur voor een bepaald tijdstip ingesteld kon worden. Wanneer je echter een keer vroeger thuis kwam van je werk was de woning nog altijd ijskoud en de oplossing van veel mensen voor dit probleem was om de thermostaat vol open te zetten zodat de woning zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt. Doordat een slimme thermostaat van afstand bediend kan worden is deze energieverspillende actie overbodig.

De thermostaat wordt steeds slimmer

Een andere manier waarop een slimme thermostaat voor een besparing van energie zorgt is exact de reden waarom mensen het apparaat slim hebben genoemd. De thermostaat leert namelijk van de tijd die nodig is om de kamer op te warmen en hoeveel energie hierbij verbruikt wordt. Vervolgens maakt de slimme thermostaat zelf aanpassingen om dezelfde taak nog efficiënter uit te voeren.

You Might Also Like