Uncategorized

Stijgende woonlasten

25 april 2017

In 2016 zijn de gemiddelde woonlasten in Nederland gestegen. Van het inkomen gaat gemiddeld 37 procent op aan woonlasten. Huisvesting, zorgkosten, water en energie zijn de belangrijkste stijgende woonlasten. Hoewel de inkomens stijgen, drukken ook woonlasten steeds sterker op de portemonnee. Dit wordt vooral gevoeld door de middeninkomens. Wie voelen de stijging van de woonlasten het meest en wat is het verschil tussen jongeren en ouderen?

Stijging vaste lasten en zorgkosten

Sinds de afschaffing van het ziekenfonds zijn de zorgkosten alleen maar gestegen. De vergrijzing neemt volop toe en dit is onder andere zichtbaar in de zorgpremie en de hoogte van het eigen risico. Verder zijn ook de energieprijzen afgelopen jaren flink toegenomen, net als de maandelijkse huur. Deze lasten drukken vooral zwaar op de middeninkomens. Mensen met een minimuminkomen lijken er nog het minste last van te hebben. Hoogstwaarschijnlijk vanwege de diverse toeslagen die maandelijks worden uitgekeerd door de Belastingdienst. Denk hierin bijvoorbeeld aan zorg- en huurtoeslag.

Jongeren geven veel geld uit aan telefonie en elektronica

Uit onderzoek blijkt dat mensen jonger dan 25 jaar vooral veel meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt. Dit is vooral van toepassing op jongeren die studeren en buiten de deur wonen. Naast een baantje wordt er ook extra geld geleend bij de DUO om alle kosten van het studeren en leven af te dekken. Jongeren tot 25 jaar geven bovendien veel geld uit aan telefoonapparatuur en telefoondiensten. Gemiddeld wordt er aan telefonie jaarlijks een bedrag gespendeerd van zo’n € 1.100,-.

De oudere hoofdkostwinnaar

Is de hoofdkostwinnaar in het huishouden ouder dan 25 jaar? Na deze leeftijd treedt er verandering op. Boven de 25 jaar gaan de kosten vooral op aan huisvesting, energie en water. Mensen tussen de 65 en 75 jaar betalen gemiddeld € 11.000,- per jaar aan deze woonlasten. Dit is een percentage van 34 procent van het totale maandinkomen. De zorgverzekering en het eigen risico zijn daarin nog niet meegenomen.

Wat kun je doen om te besparen op stijgende woonlasten?

Betaal jij ook maandelijks te veel geld aan zorg, energie, water, internet en televisie? Het loont om de verschillende aanbieders jaarlijks met elkaar te vergelijken. Daarmee bespaar je soms honderden euro’s per jaar. Dat maakt het leven een stuk aangenamer en comfortabeler. Doe er je voordeel mee en ga vandaag nog aan de slag met het vergelijken van de diverse aanbieders.

You Might Also Like