Energie besparen

De slimheid van een slimme meter

25 april 2017

Slimme meters zijn steeds vaker in verschillende huishoudens terug te vinden. De opkomst van slimme meters gaat zelfs zo snel dat aan het einde van 2020 er ongeveer 16 miljoen slimme meters te vinden zijn in Nederland. Slimme meters kunnen zeker een aanwinst zijn, omdat je dankzij een slimme meter een beter inzicht krijgt in jouw energieverbruik. Daarnaast worden de meterstanden automatisch doorgeven en is het mogelijk om andere apparaten aan de slimme meter te koppelen. Toch zijn er ook een aantal nadelen van het hebben van een slimme meter.

Onderzoek van de Universiteit van Twente

Uit onderzoek van de Universiteit van Twente in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam is gebleken dat slimme meters soms tot wel 6 keer een hogere energieverbruik kunnen aangeven dan het werkelijke verbruik. Dit kan gaan om ongeveer 750.000 huishoudens. Tijdens het experiment kwam naar voren dat vijf van de negen meters een hogere waarde aangaven dan er werkelijk verbruikt werd. In bepaalde opstellingen kon dit zelfs oplopen tot een verhoging van 582% van het daadwerkelijke verbruik. Ook waren er twee meters die juist een lagere waarde aangaven, dit kon oplopen tot 30%.

Netbeheer Nederland vindt dat er extreme situaties in het onderzoek zijn gebruikt. Deze situaties komen in de praktijk niet of nauwelijks voor. Ze vinden daarom dat de uitslag van dit onderzoek een vertekend beeld geeft van slimme meters.

Privacygevoelig

Nog een nadeel van het hebben van een slimme meter, is dat al uw gegevens gewoon gebruikt kunnen worden door energieleveranciers. Energieleveranciers zijn erg blij met deze gegevens, omdat ze daarmee hun inkoop beter kunnen regelen. Maar wilt u eigenlijk wel dat uw gegevens gebruikt worden? Ook wanneer u in het bezit bent van zonnepanelen teruglevert aan het net, komt deze informatie via de slimme meter direct terecht bij de energieleverancier. Het risico hiervan is een mogelijke aanscherping of zelfs verdwijning van de salderingsregeling. De salderingsregeling houdt in dat de energie die u teruglevert, wordt afgetrokken van de energie die u van de energiebeheerder heeft gekregen.

Ouderwetse energiemeter

Het voordeel van een ouderwetse meter is dat de netbeheerder niet precies kan zien of er energie wordt teruggeleverd en wanneer. Omdat een ouderwetse meter, ook wel draaischijfmeter genoemd, terugdraait wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, heeft de energieleverancier hier geen inzicht in. Uw privacy wordt meer gewaarborgd en u kunt, zelfs wanneer de salderingsregeling afgeschaft wordt, doorgaan met salderen.

Moet u verplicht een slimme meter hebben?

Omdat het in Nederland niet verplicht is om een slimme meter te hebben, heeft u altijd de mogelijkheid om een slimme meter te weigeren. Wanneer uw oude meter kapot is en u een nieuwe meter nodig heeft, kunt u kiezen voor een digitale meter zonder de extra functies van een slimme meter. Wanneer u geen vertrouwen heeft in uw meter, kunt u uw meter laten ijken. U kunt dit laten doen door een erkende keurder. Wanneer uw energiemeter toch goed blijkt te werken, moet u zelf de kosten betalen.

You Might Also Like