Vloeren

Het leggen van een laminaat vloer, waar moet je op letten?

24 april 2017
Laminaatvloer leggen

Een mooie laminaatvloer brengt sfeer in je woning, straalt gezelligheid uit en maakt jouw woning af. Laminaat bestaat in veel verschillende kleuren, vormen en motieven. Zo kun je kiezen voor een tegelmotief, een houtmotief of een strakke effen vloer. Laminaat is in vergelijking met bijvoorbeeld vloerbedekking, vinyl, parket of tegels erg goedkoop, waardoor het veel wordt toegepast. Yourfloor, specialist in vloeren vertelt hieronder meer.

Type laminaat

Als je hebt gekozen voor laminaat in je woning, dan is de volgende stap het juiste laminaat bij de ruimte kiezen. Is het een grote of kleine ruimte? Welke kleur hebben of krijgen de muren in de ruimte? Welke sfeer wil je uitstralen met het laminaat? Om een grote kamer gezellig aan te kleden, is een donkere kleur laminaat een geschikte keuze. Moet de kamer juist ruimte uitstralen, dan kan beter voor een lichtere kleur laminaat, smalle stroken en een rustig motief worden gekozen.

Soorten laminaat

Er zijn vier hoofdgroep laminaat te onderscheiden:
• Hogedruk laminaat (HPL); dit laminaat heeft een extra dikke en sterke bovenlaag, waardoor het minder snel beschadigt en er dus beter uit blijft zien.
• Lagedruk laminaat (DPL); de bovenlaag is aanzienlijk dunner dan bij HPL waardoor sneller beschadigingen zichtbaar zijn.
• Kliklaminaat; dit laminaat is eenvoudig zelf te leggen. Door middel van een tandgroef systeem worden alle planken aan elkaar geklikt tot één geheel. Hiervoor is geen lijm nodig. De vloer kan eenvoudig worden gelegd, maar ook gemakkelijk worden verlegd.
• Klassiek laminaat; dit laminaat gebruikt ook een tandgroef systeem waarbij de planken aan elkaar worden geklikt. Aan de onderkant word een lijm laag aangebracht, waardoor de vloer niet meer verlegd kan worden.
Daarnaast kun je kiezen uit laminaat met een V-groef of zonder een V-groef. Een vloer zonder V-groef is gemakkelijk schoon te houden en straalt rust uit, terwijl een vloer met V-groef de ruimte een stoer karakter geeft.

Voordelen van laminaat

De belangrijkste voordelen van laminaat zijn:
• Makkelijk te onderhouden en schoon te houden;
• Als de vloer op een goede manier is gelegd, gaat deze lang mee;
• Er zijn veel verschillende soorten laminaat, waardoor er altijd wel één past bij de ruimte;
• Laminaat is eenvoudig zelf te leggen, waardoor je bespaart op legkosten;
• Laminaat kan in allerlei ruimten worden gebruikt als vloerbekleding;

Hoe leg je laminaat?

Om laminaat te leggen is het belangrijk om de vloer eerst goed te vegen. Na het vegen van de vloer leg je een ondervloer neer, waardoor je kleine oneffenheden in de vloer na het leggen van het laminaat niet meer ziet. Start met het leggen van laminaat in een hoek van de ruimte tegen een rechte muur. Klik steeds de smalle kant van de plank aan de vorige. Aan het einde van de baan, blijft vaak een stuk plank over. Gebruik dit stuk om de volgende baan te starten. Hierdoor ligt jouw laminaat in een mooi motief. Werk zo door tot de hele ruimte gelegd is.

Let bij het leggen van laminaat op, dat je de stroken met de lange kant in de richting van het licht legt. Dit straalt rust uit in je kamer. Zo kun je genieten van een mooie en perfect gelegde vloer.

You Might Also Like