Energie besparen

Energierekening in een monumentaal pand

10 juni 2016

Monumentaal wonen heeft zeker zijn charmes maar er zijn ook zaken waar je extra op moet letten ten opzichte van wonen in een nieuwbouwhuis. Je hebt te maken met verschillende fondsen, bureaus en overheidsinstanties. Iedere organisatie heeft zijn eigen definities en regels wat het vooral op financieel gebied ingewikkeld maakt.

Nieuwe bewoners van monumentale panden zeggen altijd ‘op slag verliefd te zijn geworden’ op deze huizen door de sfeer die het uitstraalt. Door de manier van praten over het pand kan je vaak opmerken dat eigenaren van deze panden een speciaal slag mensen zijn. Het pand heeft een authentieke uitstraling wat ze een warm gevoel geeft en de bewoners zijn in de basis minder gefocust op comfort. Volgende maand treedt er een nieuwe Erfgoedwet in werking die eigenaren van monumentenwoningen verplicht om de huizen zo te onderhouden dat “de monumentale waarden” gewaarborgd blijven.

Kosten van wonen in een monumentaal pand

Veel mensen denken dat een monumentaal pand uit de 17e/18e eeuw in de oorspronkelijke staat moet blijven maar dit is een misvatting. De panden moeten namelijk meegaan in de modernisering van deze tijd, bijvoorbeeld ook op energieniveau. Vaak zijn monumentale panden alles behalve energiezuinig en mocht er een cv-installatie ingebouwd zijn is deze vaak erg veel aan het stoken met een laag rendement. Voor een monumentaal pand is het bij de overdracht niet nodig dat er een energielabel aanwezig is, wat Barend Hoogendorp (directeur van Monumentenwacht Noord-Holland) wel vreemd vindt. Zo een pand hoeft volgens hem namelijk echt geen energieslurper te zijn.

Toch zie je wel vaak dat monumentale panden slecht geïsoleerd zijn en dat er dus veel energie en warmte verloren gaan tijdens het wonen in zo een huis. Omdat er zoveel energie verbruikt wordt zal de energierekening elke maand ook flink hoog oplopen. Met een klein verschil in energietarief kan er zo al tientallen euro’s per maand bespaard worden. Vergelijk energieleveranciers op basis van prijs, soort stroom en de looptijd van het contract. Dit kan gemakkelijk met behulp van een energievergelijker zoals Gaswaterlichtsite.nl. Juist in een monumentaal pand kan energie vergelijken er voor zorgen dat je honderden euro’s per jaar bespaart!

You Might Also Like