Energie besparen

Hoe bespaar je energie in huis?

7 november 2018

Je vindt tegenwoordig vrijwel overal tips over het besparen van energie in huis. Dat neemt echter niet weg dat er ook nog genoeg mensen zijn die hier verder geen weet van hebben. Zij leven met de dag en zien aan het einde van het jaar wel hoeveel energie ze verbruikt hebben. Natuurlijk is er niets mis met deze levenswijze, maar je bent als het ware wel een dief van je portemonnee als je zelf geen inzicht hebt op je verbruik of alternatieve energiemaatschappijen. Wist je dat je door het gebruik van de energievergelijker van Independer wel tientallen euro’s per jaar kan besparen? Enkel door het vinden van een andere en goedkopere energiemaatschappij. Als je niet elk jaar in de gaten houdt welke maatschappijen op dat moment goedkoper zijn, beroof je jezelf van tientallen euro’s. Het klinkt als weinig geld, maar bedenk eens wat je daar van kunt kopen! Dat besteedt je dan toch liever aan wat leuks voor jezelf of het gezin, dan dat je dit geld weggooit om stroom te tappen? Blijft jouw energierekening wat aan de hoge kant? Dan doe je er goed aan om gebruik te maken van verschillende energie bespaartips. Geen zorgen! Dit betekent niet dat je je leven drastisch om moet gooien, enkel dat je iets meer inzicht krijgt in je verbruik en sommige handelingen in huis aanpast.

Investeer in energiezuinige apparaten

 

Als je energie wilt besparen, maar hier verder niet te veel bij wilt nadenken, is de aanschaf van energiezuinige apparaten een goede oplossing. De meeste mensen maken gebruik van verouderde apparaten in huis en gebruiken deze tot ze ‘op’ zijn. Hiermee probeer je geld te besparen, door zo lang mogelijk te wachten met de aanschaf van een nieuw apparaat. Maar wist je dat het juist kan lonen om ze eerder te vervangen? De wetenschap staat niet stil en is continue op zoek naar manieren om hun apparaten energiezuiniger te maken. De wasmachine die je vijf jaar geleden kocht, is bijvoorbeeld lang zo zuinig niet meer als de wasmachines die tegenwoordig verkocht worden. Het investeren in energiezuinige apparaten kan dan ook zeker helpen om de maandelijkse energiekosten omlaag te gooien. Het mooie is dat je hier dan zelf ook nog maar weinig aan hoeft te doen.

 

Laat de radiatoren vrij

 

Ook door je interieur iets te verplaatsen, kan je op een simpele manier wat geld besparen. Zo hebben veel mensen grote meubels voor de radiatoren in huis staan. Vaak is dit de meest praktische plek of is er verder niet veel ruimte meer over. Toch kan dit een nadelig effect hebben op de uiteindelijke energierekening. Grote meubels zullen immers de warmtestroom blokkeren, hierdoor zal je meer moeten stoken om een ruimte te verwarmen en dat is uiteraard zonde. Bekijk wat de mogelijkheden zijn om de radiatoren zo vrij mogelijk te houden. Al schuif je de meubels maar ietsje naar voren. Let ook op dat je geen dikke gordijnen over de radiatoren heen hangt, zo creëer je hetzelfde blokkerende effect.

Het besparen van energie hoeft helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Enkele simpele alledaagse tips zijn al voldoende voor energie besparen op de korte termijn.

You Might Also Like