Opruimen & Organiseren

Stappenplan voor een goede afvalscheiding binnen je bedrijf

30 juni 2021
Goede afvalscheiding

Als bedrijf je afvalscheiding optimaliseren kan nogal een uitdaging zijn. Zo moet je bijvoorbeeld een eigen inzamelaar regelen en de juiste afvalstromen soepel laten verlopen. Ook verschillen de doelen die bedrijven hebben omtrent het scheiden afval. Waar de één misschien graag zijn restafval verminderen wil en daarmee kosten wil besparen, hoopt de ander simpelweg zijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Ook is het belangrijk de juiste containers te nemen, deze komen namelijk in verschillende varianten. Kies je voor de aankoop van containers of juist voor containerverhuur? In andere woorden, afvalscheiding is zo makkelijk nog niet. 

 

Inventarisatie en doel bepalen 

De eerste stap in het bewerkstelligen van een effectieve afvalstroom is het bepalen van de stoffen die jij precies uitstoot. Je zal in kaart moeten brengen wat voor vuilnis jouw bedrijf precies produceert. Kantoren gooien bijvoorbeeld met name papier weg, waar bouwbedrijven uiteraard juist verantwoordelijk zijn voor sloop- en bouwafval. Nadat je jouw afvalstromen bepaald hebt, is het belangrijk te besluiten wat je precies met ze aan wilt. Het zou kunnen dat je bepaalde stromen verkleinen wilt, zoals restafval, of juist anderen effectiever scheiden wil. Zodra je duidelijk voor ogen hebt wat je te doen staat en wat er veranderd moet worden, kun je echt aan de slag. 

 

Uitstoot verminderen

Het verminderen van uitstoot kan tot een collectief doel worden gemaakt. Stel je collega’s op de hoogte van de plannen van je bedrijf en zorg ervoor dat ze zich bij het plan betrokken voelen. Je kan bijvoorbeeld een competitie starten voor het creëren van minder afval, of een beloning beloven wanneer de resultaten naar wens zijn. Betrek afval binnen de evaluaties binnen jouw bedrijf, of organiseer groenere vrijdagmiddagborrels, om zo extra bewustzijn te genereren. 

 

Inzamelen en containers 

Als je bedrijf ben je zelf verantwoordelijk voor degene die jouw afval ophaalt. Kies daarom een inzamelaar, zoals Bedrijfsafval.nl, waarvan je zeker weet dat hij consistent en milieuvriendelijk is. Vraag wat rond of vraag naar ervaring bij diverse aanbieders. Daarbij heb je ook containers nodig. Het handigst zijn wellicht containers die verschillende soorten afval tegelijk kunnen opvangen, met meerdere vakken bijvoorbeeld. Containers zijn te koop en beschikbaar bij verschillende containerverhuur bedrijven. 

You Might Also Like