Sfeer

Sfeerverlichting in de slaapkamer. Wat kies je waarvoor?

22 juli 2021

De slaapkamer is een plek om tot rust te komen. Om helemaal te ontspannen en natuurlijk ook om in slaap te vallen. De juiste sfeerverlichting in de slaapkamer zorgt ervoor dat het nog meer een relaxruimte wordt. In dit artikel geven we je tips voor het aanbrengen van verlichting in de slaapkamer, wat voor sfeerlampen je kunt gebruiken en welke lampen ook handig zijn voor functioneel gebruik. Bijvoorbeeld een boek lezen. 

 

4 soorten verlichting voor de slaapkamer

Belangrijk in elke ruimte, en ook voor de slaapkamer, is dus verlichting. Het bepaalt grotendeels de ambiance in de ruimte. Bij het aanbrengen van de verlichting kun je rekening houden met vier soorten verlichting: 

 

  • Basisverlichting
  • Taakverlichting
  • Sfeerverlichting
  • Accentverlichting

 

In principe is het allemaal sfeerverlichting, alleen is de één beter voor het verrichten van taken. Bijvoorbeeld het uitzoeken van je outfit of dat ene boek lezen wat je net cadeau hebt gekregen. We gaan voor het gemak even twee van de bovenstaande behandelen: de basisverlichting en de verlichting voor het extra toevoegen van sfeer. 

 

Basisverlichting slaapkamer

Sfeer is natuurlijk prachtig. Maar in de slaapkamer kom je ook voor andere dingen dan alleen ontspanning. We noemden al het uitkiezen van een outfit. Misschien heb je niet zoveel natuurlijke lichtinval in je slaapkamer. We zien dat vooral bij appartementen waarbij het slaapkamerraam grenst aan de galerij of gang. Om inkijk te voorkomen kun je de gordijnen dus gesloten houden. In dat geval is basisverlichting nog belangrijker. Paar voorbeelden ervan zijn plafond- en hanglampen. Of een nette wandlamp. En wanneer je de lichtbron ook nog eens kunt dimmen, heb je stiekem basis- en sfeerverlichting in je slaapkamer in één. 

 

Sfeerverlichting in de slaapkamer

Om (extra) sfeer in je slaapkamer te creëren is indirect of diffuus licht de beste keuze. En als het dimbaar is, kun je ook nog spelen met de sfeer in de ruimte. En de juiste lichtbron zorgt daarbij nog voor een extra warm accent. Wil je je slaapkamer een rustgevende uitstraling geven? Kijk dan zeker bij de decoratieve lampen. Zoals een touwlamp met stekker. Leuk voor aan weerskanten van je bed. 

 

Tips voor sfeer met verlichting in je slaapkamer

  • Een wandlamp als leeslampje? Hang de lampen dan niet te hoog. Zo voorkom je dat je regelrecht in de lichtbron kunt kijken. Ten eerste is dat heel onprettig en voor de ogen is het ook niet goed. 
  • Hang wandlampen ook niet pal boven je hoofdkussen. Liever iets ‘buiten’ je bed
  • Heeft je bed een beweegbaar rugdeel? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen en plaats van je armaturen
  • Verlichting is ideaal om de ruimte optisch te vergroten. Door indirecte verlichitng te weerkaatsen op de muren en het plafond, lijkt het alsof je slaapkamer groter wordt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je woonkamer. Maar zeker voor de wat kleinere ruimtes.
  • Het allerbeste licht (overdag) is daglicht. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan zeker voldoende daglicht naar binnen. Speel ook met dit licht met bijzondere reflecterende elementen, zoals een spiegel of glanslak.

 

Sfeerverlichting maakt het romantisch in je slaapkamer

Het is altijd leuker om in de avond je slaapkamer te betreden met gezellig, gedimd licht. Vergeet die witte TL-buizen die je verblinden. Duik een (online) lampenwinkel in en ga op ontdekkingstocht voor de mooiste sfeerverlichting in jouw slaapkamer.

 

You Might Also Like