Veilig wonen

Schoorsteen of kanaal laten vegen

2 augustus 2016

Het laten vegen van de schoorsteen of kachelpijp wordt vaak als overbodig gezien, omdat men zelf niet de staat kan beoordelen en het stoken tot op dat moment zonder problemen verloopt. In Nederland zijn er jaarlijks vele schoorsteenbranden, die voorkomen hadden kunnen worden als het kanaal was geveegd.

Er wordt aangeraden om het schoorsteenkanaal of de kachelpijp jaarlijks minimaal één keer te laten vegen bij gemiddeld gebruik en het liefst tweemaal wanneer er dagelijks gebruik wordt gemaakt van de open haard of houtkachel. Dit heeft ermee te maken dat tijdens het stoken een laag roet, ook wel creosoot genoemd, aan de binnenzijde komt te zitten, wat uiterst brandbaar is en uiteindelijk zorgt voor een brand. Tevens wordt tijdens het vegen ook opgemerkt wat de algehele staat is van het kanaal of de kachelpijp. Handig om van een professional te horen of het geheel bouwkundig geschikt is en wat er eventueel aan vervanging toe is. De kosten van roet verwijderen kan nogal verschillen en daarom moet u hier de nodige aandacht aan besteden.

Soms kan het vinden van een goede schoorsteenveger in de buurt nogal lastig worden, maar gelukkig is daar een oplossing voor. Snelschoorsteenveger.nl is een onafhankelijke website die consumenten in contact brengt met schoorsteenvegers in uw regio die ASPB gecertificeerd zijn. In slechts 3 stappen ziet u een overzicht van alle schoorsteenvegers die in uw regio met relevante informatie.

Door te kiezen voor een schoorsteenveger dat ASPB gecertificeerd is, is er de zekerheid dat zij de kennis hebben om de schoorsteen of het kanaal op correcte wijze te vegen. Ook geven zij een bon af dat er geveegd is, wat de consument kan overhandigen aan de verzekering in het geval van een schoorsteenbrand.

You Might Also Like