In en rondom huis

Last van vogels? Diervriendelijke manieren om ze te weren.

9 februari 2022

De meeste personen vinden de aanwezigheid van vogels in hun tuin erg ontspannend en interessant. Het is natuurlijk heerlijk om ze te horen zingen en ze zijn soms een grote hulp bij het bestrijden van insecten.

Maar soms kunnen vogels zelf ook een mini ramp worden, die meer kwaad dan goed doet! Heb jij ook genoeg van het opruimen van al die vogelpoep op je terras of elders? Hier zijn enkele handige voorzorgsmaatregelen die jij kunt nemen om vrij vlot van diverse grotere vogels in jouw tuin af te zijn.

Verwijder voedselbronnen

Stop met het aantrekken van vogels naar jouw tuin door de voedselbronnen voor hen te verwijderen of beter af te schermen. En als je toch nog steeds geïnteresseerd bent in een regelmatig bezoek van de wat kleinere vogels, probeer dan hangende feeders. Grotere vogels zoals duiven vinden het dan moeilijk om aan voedsel te komen en zullen dit ook snel opgeven.

Gebruik pinnen anti vogels

Duivenpinnen en stips zijn eenvoudig te monteren en kunnen overal geplaatst worden. Het voorkomt dat de lastige en grotere vogels hier neerstrijken om zo de tuin bevuilen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vensterbanken, dakgoten en schuttingen. Ze gaan behoorlijk lang mee en zijn ook stomp aan de uiteinden, zodat ze geen schade aan de vogels toebrengen. Een gespecialiseerde duivenpinnen webshop is de ideale plaats om ze te verkrijgen.

Visuele afschrikmiddelen

Lokvogels en verschrikkers zoals figuren of standbeelden van grotere vogels kunnen de vogels evenzo intimideren om het gebied te verlaten. Je kunt verder ook objecten gebruiken die in de wind bewegen, zoals hangende afschrik spiralen of een windgong. Hang ze simpelweg op en de wind doet dan wel de rest.

Al deze plotselinge bewegingen zullen de vogels namelijk afschrikken waardoor ze wegvluchten. Juist daarom gebruiken heel veel mensen ook wel slingers en plastic zakken om vervelende vogels uit hun tuin weg te houden.

Of wees creatief en ga zelf aan de slag met het maken van jouw eigen windmolens! Deze zijn immers ook zeer effectief in het wegjagen van vogels, met als bonus dat je evenzo wat meer kleur aan je tuin toevoegt.

Hulp van jouw ‘beste vriend’

Een andere goede manier om vogels weg te jagen is met je eigen huisdier. Een onder toezicht staande hond zal het heerlijk vinden om de vogels voor jou weg te jagen. Katten kunnen zonder enig toezicht ook prima hun slag slaan in je tuin maar zijn redelijk onafhankelijk en niet zo goed te dresseren. Je zult zien dat als je huisdier in de tuin is, de vogels snel maken dat ze wegkomen.

Sterke geuren

Als laatste valt er nog te melden dat sterke en afstotende geuren zoals sommige etherische oliën (denk bijvoorbeeld aan pepermuntolie) of een mix van chili peppers, water en azijn vogels alsook een poosje afschrikken. Om lastige vogels volledig met geuren te kunnen verjagen, zou je deze geuren consequent over hun rust- en nestplaatsen moeten verspreiden om hun leefgebied zo onprettig te maken. Vogels hebben zeker een hekel aan sterke geuren, maar de verspreiding ervan is waarschijnlijk geen haalbare langetermijnoplossing.

You Might Also Like