Inrichting, Sfeer

Kies jouw juiste verlichting

11 januari 2017

De juiste verlichting in jouw woning kiezen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar blijkt in de praktijk toch moeilijker dan je denkt. Het kiezen van mooie en de juiste verlichting is namelijk sfeerbepalend. Voordat je tot aankoop van een lamp overgaat, bedenk dan eerst goed voor wat voor ruimte je een lamp wilt gebruiken en wat je uiteindelijk wilt bereiken. Is dat functioneel of wil je juist sfeer creëren? Ben je op zoek naar verlichting in jouw badkamer, dan kom je al snel op functionele verlichting uit.

Verschillende ruimtes

Geen huis of ruimte is hetzelfde. Vraag je daarom goed af welke sfeer je wilt neerzetten, welke functie jouw ruimte heeft en welk licht daarbij hoort. De functie van een ruimte kan erg verschillend zijn: douchten, koken, werken, slapen, lezen. Je kunt kiezen voor veel of juist weinig verlichting. Subtiele (dus weinig) verlichting is vaak sfeervol bij het koken. Wanneer je een speciale hoek in jouw woonruimte hebt om te lezen, dan is scherp licht daar weer van nut. Denk daarom goed na wat je doel per ruimte is met de uiteindelijke verlichting.

Soorten verlichting

Er zijn diverse soorten verlichting die je mee kunt nemen in jouw overwegingen. We noemen er een paar.

A. Sfeerverlichting

Vaak wordt hier zacht, subiel licht gebruikt. Bijvoorbeeld een tafellampje, die het contrast tussen dondere en lichte delen van de kamer verzacht.

B. Taakverlichting

Dit wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Het gaat hier om een gerichte straal verlichting op één plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeslamp of een bureaulamp. Kijk eens naar het aanbod van deze lampen van het merk Zuiver.

C. Accentverlichting

Dit is verlichting waarmee je iets kunt accentueren. Voorbeelden zijn een schilderij, een schouw of een mooi beeld in huis. Het kan het mooi zijn om met verlichting meer nadruk te geven op een element.

D. Algemene verlichting

Hier gaat het om verlichting die de huiskamer gelijkmatig verdeeld. Zonder grote contrasten. Een mooi voorbeeld is een plafondlamp die zowel wanden en vloeren verlicht en gelijkmatig het licht verdeeld.

Al een idee wat je nodig hebt? Succes met het uitkiezen van jouw verlichting.

You Might Also Like