Veilig wonen

Wat is asbest nou precies?

15 september 2017

Asbest is een minerale vezel. Het kan alleen met een speciaal type microscoop positief worden geïdentificeerd. Er zijn verschillende soorten asbest vezels. In het verleden werd asbest toegevoegd aan allerlei producten om ze te versterken en te zorgen voor warmte-isolatie en brandwerendheid. Asbest is een goedkoop en stevig materiaal dat over allerlei handige voordelen beschikt, daarom werd het vooral als bouwmateriaal gebruikt in de vorige eeuw(en). Dit was echter pas voordat ontdekt werd dat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daarom worden oude gebouwen en huizen tegenwoordig vaak gecontroleerd op asbest, wanneer het asbest in deze oude gebouwen in slechte conditie zijn dan moeten deze verwijderd worden. Het kan echter ook voorkomen dat het in goede staat verkeerd, dan is het verwijderen hiervan optioneel.

Het eerste slachtoffer van asbest

Terug in het begin van de 20e eeuw kreeg men steeds meer het vermoeden dat asbest een gevaar is voor de gezondheid. In 1924 was een Britse staatsburger de eerste persoon gediagnosticeerd met asbestose (progressieve fibrose van de longen). In 1931 werd de term mesothelioom (een zeldzame vorm van kanker) gebruikt in de medische literatuur. Maar de risico’s en gevaren van asbest werden onder het tapijt geveegd en verborgen tot de 1970′s. Tot slot, in 1989 werd asbest in bouwmaterialen afgebouwd en uiteindelijk in 2003 verboden. Dat is bijna 80 jaar nadat de gevaren van asbest voor het eerst werden ontdekt, wat betekent dat er in de tussentijd asbest werd gebruikt in bijna een miljoen woningen en gebouwen. En natuurlijk ontzettend veel mensen die ziek zijn geworden of stierven van blootstelling aan asbest.

Wat te doen bij het vermoeden van asbest in uw huis

Het eerste wat u moet doen is rustig blijven en je niet te druk maken. Bel een professioneel asbestsaneringsbedrijf en laat hun een test doen op het product waarvan u het vermoeden heeft dat het asbest bevat. Zij nemen een monster van het materiaal en voeren een test hierop uit door middel van een PLM (gepolariseerd licht microscopie). Indien er wordt vastgesteld dat het product asbest bevat wordt er beoordeeld of de vezels nog in goede staat zijn of niet. Is de asbest nog in goede staat, het is niet beschadigd of aan het schilferen, dan kan je dit of laten zitten óf het eenvoudig en veilig laten verwijderen. Is asbest beschadigt en komt het vrij in de lucht? Dan moet je dit meteen laten weghalen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Bron: Milieu Control NL

You Might Also Like