Veilig wonen

Houd jezelf veilig tijdens het verbouwen

18 november 2021

Zelf klussen in huis of buiten is leuk en geeft veel voldoening. We maken een plan, kopen het materiaal en gaan aan de slag. Onze focus ligt op een prachtig eindresultaat. Waar we vaak echter niet aan denken als we gaan verbouwen, is onze eigen veiligheid. Veel ongelukken thuis gebeuren dan ook tijdens het doe-het-zelven. Jammer, want vaak hadden deze voorkomen kunnen worden door het dragen van werkkleding en schoenen. Voorkom dat je zelf op de Eerste Hulp terecht komt door de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen.

Bescherm je voeten met werkschoenen

Je voeten en tenen krijgen veel te verduren en zijn eigenlijk best kwetsbaar. Er kan veel misgaan! Bijvoorbeeld wanneer je de tuin gaat omspitten en de schop verkeerd richt….. Of wanneer die zware tuintegel uit je handen glijdt, op je voet. Zo zijn er talloze scenario’s te bedenken waarbij je voeten erg verwond kunnen raken. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door schoenen met stalen neuzen te dragen, zoals de veiligheidsschoenen van Engelbert Strauss. Het Duitse familiebedrijf is al bijna 75 jaar dé toonaangevende retailer voor modieuze utility kleding en werkschoenen. Op hun website vind je een breed assortiment aan veiligheidsitems die aan alle Europese eisen voldoen. Zo zie je er én goed uit én ben je goed beschermd tegen de gevaren tijdens het werk.

Werkschoenen kopen

Wil je veiligheidsschoenen aanschaffen, dan moet je ze weloverwogen uitkiezen. Ze moeten bij je voeten passen, maar nog meer bij je werk! Bedenk daarom eerst aan welke eigenschappen de schoenen moeten voldoen. Zo moeten ze van neuskappen zijn voorzien wanneer je veel op je knieën werkt en de ondergrond is een belangrijke factor voor de keuze van het profiel. Als je het lastig vindt om te kiezen, kun je van de handige keuzehulp op Engelbert Strauss gebruikmaken. Hoe lang gaan werkschoenen mee? Dit hangt af van of je de juiste keuze hebt gemaakt bij de aankoop en hoe je ze onderhoudt. Trek ze aan met een schoenlepel, borstel vuil direct weg en impregneer ze regelmatig met een speciale spray. Door ze goed te verzorgen, doe je er jaren mee!

Werkkleding op het werk

Ook op het werk is beschermende kleding en schoenen essentieel en vaak zelfs verplicht. In de wet spreekt men van persoonlijke beschermingsmiddelen, ofwel PBM. Is PBM verplicht? Dit hangt af van het soort werk en de situatie en staat vermeld in de ARBO wet voor elke bedrijfstak. Wanneer het wettelijk verplicht is, moet de werkgever de PBM’s geven die van toepassing zijn, zoals een helm, veiligheidsbril en schoenen. De werknemer is verplicht om deze te dragen.

Zorg goed voor jezelf

Met je handen werken is voldoening gevend; het is altijd fijn om een mooi resultaat te zien. Eigenlijk maakt het niet uit of dit nou privé of op het werk is. Maar zorg wél goed voor jezelf en je eigen veiligheid. Als het fris is, trek je lekker warme kleren of een bodywarmer aan. Draag de PBM’s die nodig zijn en blijf lekker actief!

You Might Also Like