Binnendeuren, Huis

Houten wandpanelen aan de muur

12 april 2019

Ben je uitgekeken op je standaard muren en wil je je kamer direct transformeren, kies dan voor houten wandpanelen.

Hout leeft en zorgt direct voor een warm en levendig effect in je huis, ook is het toe te passen in heel veel interieurstijlen. Het is dan ook niet gek dat het, naast behang en muurverf, steeds vaker toegepast wordt.

Wanddecoratie

Op een standaard muur met behang of alleen verf heb je meestal nog behoefte aan extra wanddecoratie. Wanneer je kiest voor houten wandpanelen kies je voor wandbekleding en decoratie ineen.

Hout leeft en door te variëren met lengtes van planken, of een horizontale of verticale bevestiging krijg je een speels effect aan de muur.

Lambrisering, plakhout, wandpanelen of wandplaten

Met hout als wandbekleding kun je heel veel kanten op. Je kunt de ruimte opdelen met een lambrisering. Als je deze voldoende diep maakt kun je hier ook heel leuk kleine accessoires, zoals fotolijstjes en kandelaars op kwijt.

Ben je echt handig? Dan kun je in een lambrisering ook ondiepe kastjes maken, zo heb je extra opbergruimte voor de spullen die je liever niet in het zicht bewaart. In een hal kun je de lambrisering ook mooi combineren met een kapstok of schoenenbank.

Een lambrisering kan zowel in een modern als klassiek interieur door te kiezen voor het juiste hout en model.

Plakhout is een andere trend die je veel ziet. Dit zijn hele dunne strookjes echt hout die je zo aan de muur plakt. Het is er in verschillende houtsoorten en kan dus ook voor verschillende interieurs. Sommige houtsoorten hebben allemaal een verschillende dikte, dus laten je muur helemaal spreken door dit 3D-effect.

Je kunt ook kiezen voor een volledig houten wandpaneel of wandplaat. Zo heb je snel een groots effect op je hele muur. Ook hier is er keuze uit heel veel houtsoorten en uitvoeringen, dus het past in heel veel interieurstijlen.

Luxe effect aan je interieur

Houten wandpanelen geven direct een luxe effect aan je interieur. Naast het gebruik op de muur, is het ook heel leuk om de keuken, of de open haard ermee te restylen. Er bestaan zelfs wandpanelen die geschikt zijn voor gebruik in de badkamer.

Heb je nog een restje over, of kun je geen genoeg krijgen van hout in je huis? Het is ook leuk om het hoofdbord van je bed met wandpanelen te bekleden, of de bedombouw, of geef bijvoorbeeld een roomdivider een nieuw uiterlijk.

Montage

Je muur afwerken met houten wandpanelen is een klus die goed zelf te doen is. Zorg dat het hout een aantal dagen heeft kunnen acclimatiseren in de ruimte waar je ze wil gebruiken. De panelen bevestig je met speciale high tack lijm, een tacker of schroeven. De verkoper zal je hierover kunnen adviseren.

Zorg dat je iets meer wandpanelen hebt, dan de muur die je wilt bekleden, want bij het zagen is er altijd wat zaagverlies. De meeste panelen kun je zowel horizontaal als verticaal bevestigen, dus je kunt jouw eigen unieke wand ontwerpen!

Bron: 123verbouwen.nl

You Might Also Like