Planten & Bloemen

Hoe zorg je voor een bonsai boom

5 mei 2021

De verzorging van een Bonsai binnenshuis is anders dan die van gewone kamerplanten in pot. De belangrijkste reden is dat bonsai-bomen in kleine potten worden geplant en daardoor een beperkte opslagruimte hebben voor voedingsstoffen en water. Nog belangrijker is dat tropische bomen gewend zijn aan veel licht en een hoge luchtvochtigheid, klimaten die binnenshuis moeilijk na te bootsen zijn. Daarom hebben wij een aantal handige tips voor wanneer jij een bonsai in huis wilt nemen.

Licht

Het grootste probleem bij het houden van een tropische bonsai boom binnenshuis is dat de intensiteit van het licht veel lager is dan buitenshuis. Bomen zullen niet onmiddellijk sterven als ze niet genoeg licht krijgen, maar de groei zal na verloop van tijd afnemen en de plant verzwakken. Daarom is het plaatsen van je bonsai op een lichte plaats, bij voorkeur direct voor een raam op het zuiden, sterk aan te bevelen bij het kweken van Bonsai binnenshuis. Zelfs als je een raam op het zuiden hebt, kan de lichtintensiteit nog te laag zijn. U kunt dit tekort aan licht aanvullen met kunstlicht om uw boom te helpen. U kunt bijvoorbeeld tl-verlichting gebruiken met groeivriendelijke spectra gedurende ongeveer 10 uur per dag. Dat zal de boom ook ten goede komen.

Vochtigheid

Een ander probleem met het binnenshuis houden van een bonsai is dat de boom een relatief hoge luchtvochtigheid nodig heeft, veel hoger dan de omstandigheden in uw huis, vooral door de verwarming of airconditioning. Je kunt de luchtvochtigheid in de buurt van je Bonsai boom verhogen door hem op een vochtigheids schaal met water te zetten en door je boom een paar keer per dag te besproeien. Je kunt ook lucht van buiten laten circuleren, door overdag een raam open te zetten.

Water geven en bemesten

De belangrijkste regel is, geef nooit water volgens een routine. Negeer het etiket op uw bonsai boom waarop staat dat u om de x aantal dagen water moet geven. Het beste is om de boom en de grond in de gaten te houden en alleen water te geven wanneer dat nodig is. Alleen jijzelf kan dit het beste zien bij je eigen boom, niet zomaar een etiket. Iedere bonsai op zichzelf is natuurlijk anders en heeft andere aandacht nodig.

Temperatuur

Tropische boomsoorten hebben het hele jaar door relatief hoge temperaturen nodig, vergelijkbaar met de standaard kamertemperatuur van uw woonkamer. Subtropische bonsai bomen kunnen tegen wat lagere temperaturen, en gedijen over het algemeen goed als ze genieten van een winterseizoen met temperaturen ver onder die van de standaard kamertemperatuur.

You Might Also Like