Inrichting

Heel leuk die Eames stoelen. Maar zijn ze nog wel ‘in’?

5 april 2020

Herinner jij je het jaar 2017 nog? Of eventueel 2018? Waar je ook keek, je zag óveral Eames stoelen staan. Interieurplatforms als Pinterest en Makeover.nl konden niet over het fenomeen ophouden. Want hoe is het een stoel uit de jaren 40 gelukt om weer zo in de picture te komen?

De opvallend snelle opkomst van Eames eetkamerstoelen

Wat hier het precieze antwoord op is, zijn we nooit precies te weten gekomen. Natuurlijk, de Scandinavische woonstijl heeft het de afgelopen tien jaar uitstekend gedaan en Eames stoelen lijken daar onderdeel van te zijn. Ook al zijn de ontwerpers van de Eames stoel Amerikaans. Daarnaast nam het aanbod van Eames replica stoelen extreem toe, wat ervoor zorgde dat opeens iedereen een stoel kon kopen die op het origineel leek. Het liep zelfs op tot het punt dat velen niet wisten dat er een ‘origineel’ was. 

Tussen 2014 en 2018 zijn er tienduizenden van deze stoelen verkocht. Tandartsen, bedrijven maar vooral veel modale en bovenmodale gezinnen besloten in een vroeg stadium voor dure replica’s te kiezen. Naarmate ook de goedkope replica’s van zaken als Kwantum en Leen Bakker gekocht konden worden, kon je pas echt in iedere woning een Eames stoel (replica) vinden. 

Zijn Eames stoelen nog in?

2018 ligt alweer enkele jaren in het verleden waardoor we ons de vraag kunnen stellen: “zijn Eames stoelen nog wel in?”. Dat hangt er van af welke Eames stoel jij in huis hebt gehaald. 

We kunnen op voorhand al oordelen dat 90% van de replica Eames stoelen nu alweer op de schroothoop ligt. De budgetmodellen van onder andere Kwantum die voor minder dan € 40 in jouw bezit konden komen, vertoonden bij de aankoop al defecten. 

De 10% van de replica’s die hiervan overblijft, mag gerekend worden tot de kwalitatieve replica’s waar huidige bezitters meer dan € 100 per stoel voor hebben betaald. Maar dan alsnog, is de levensduur niet te vergelijken met het origineel. 

Want de zeer kwalitatieve (en prachtige) Eames stoelen van Herman Miller zijn altijd in. Gister, vandaag en morgen. De seconde dat je hand glijdt over de zitting of plaatsneemt op de stoel, weet je dat je een origineel in handen hebt. 

You Might Also Like