Energie besparen

Groen wonen, welke stappen zet je?

24 april 2021

We willen allemaal duurzaam wonen, energie besparen en goed zijn voor de wereld. Toch kan bijna iedereen nog wel een paar stappen zetten, in het groenere wonen. Zijn al je apparaten wel energiezuinig? En hoe zit het met de verlichting? 

Kamer en suite

Om een balzaal te verwarmen heb je veel energie nodig. Een klein kamertje op temperatuur houden is een stuk eenvoudiger! Sta je aan de vooravond van een grote verbouwing? Kijk dan of je je woning op kunt delen in kleinere ruimtes. De kamers en suite uit de jaren dertig waren zo gek nog niet! Heb je een grote ruimte nodig, dan zet je de deuren open. Zit je met een klein gezelschap, dan sluit je de deuren. Waar je niet bent, hoeft het niet warm te zijn. 

Kleine stappen

Heb je al je lampen al vervangen? Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan gloeilampen. Je bespaart dus eenvoudig door overal een led in te draaien. Zelfs de tl van de schuur kun je vervangen, door TL LED-verlichting. Zet daarnaast de verwarming een graadje lager en kijk eens naar je elektrische apparatuur. Wist je dat een oude koelkast een stroomvreter is? Vervang deze voor een model A+++ en je bespaart elk jaar een paar tientjes. Veel kleine stappen zijn bij elkaar ook groot.

Kritisch kopen

Verduurzamen kan ook door duurzaam in te kopen. We leven in de weggooimaatschappij, maar daar hoef je niet in mee te gaan. Kijk eens naar materialen die erg lang meegaan. Breng een bezoek aan de kringloopwinkel voor spulletjes die je prima tweedehands kunt kopen. Of geef je eigen kast een likje verf, zodat hij weer jaren mee kan. Ben je toe aan een nieuw fornuis? Ga dan elektrisch koken, in plaats van op gas. En werp eens een kritische blik op de kast met schoonmaakmiddelen: met een citroen of baking soda wordt je huis ook schoon. 

You Might Also Like