Energie besparen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

26 april 2016

Wil je zonnepanelen gaan aanschaffen? Dan vraag je je vast af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Als je dit aantal weet, kan je namelijk ook gaan uitrekenen hoeveel energie je op gaat wekken en hoeveel geld je investering zal gaan kosten. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt, naast je budget, af van een tweetal zaken:

  1. Beschikbaar dakoppervlakte
  2. Je energieverbruik

In dit artikel worden de twee bovenstaande zaken uitgebreid toegelicht.

Beschikbaar dakoppervlakte

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het dakoppervlak dat geschikt is voor zonnepanelen. Als je 20 zonnepanelen wilt, maar je hebt maar ruimte voor 10 zonnepanelen, dan kan je er toch echt niet meer plaatsen. Een gemiddeld zonnepaneel neemt ongeveer 1.65 m² in beslag. Heb je bijvoorbeeld een beschikbaar dakoppervlakte van 40m², dan zouden er dus 24 panelen op je dak passen. Je moet hierbij echter wel rekening houden met het feit dat de zonnepanelen niet allemaal tegen elkaar aan liggen. Zonnepanelen op een schuin dak liggen de zonnepanelen vrij nauw langs elkaar, maar bij zonnepanelen op een plat dak niet. Bij een plat dak moet er namelijk een afstand van 20 centimeter tussen de zonnepanelen blijven. Dit komt doordat de zonnepanelen anders in elkaar schaduw liggen.

Obstakels

Houd bij de berekening rekening met eventuele obstakels op je dak. Zo kunnen zonnepanelen niet op je dakkapel of schoorsteen worden geplaatst natuurlijk. Daarnaast moet je ook rekening houden met de schaduw die deze objecten met zich mee brengen. Leg zonnepanelen daarom ook minimaal 20 centimeter van een dakkapel of schoorsteen. Daarnaast kunnen zonnepanelen ook niet tegen de dakrand liggen, maar moet daar wel enige ruimte overblijven.

Je energieverbruik

Als je weet hoeveel zonnepanelen er maximaal op je dak passen, kan je gaan kijken naar hoeveel zonnepanelen je wilt hebben, aan de hand van je energieverbruik. Het is niet verstandig om zonnepanelen aan te schaffen, die je hele energieverbruik dekken. De kans is namelijk groot dat je toekomst minder gaat verbruiken (apparaten worden zuiniger, eventueel kinderen die het huis uit gaan).

Heb je bijvoorbeeld een energieverbruik van 2.500 kWh per jaar? Dan is het aan te raden zonnepanelen aan te schaffen die tot 2.100 kWh kunnen opwekken. Een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 250 Wp. Echter leveren de zonnepanelen nooit precies 250 Wp op, vaak leveren zij bij een goed jaar, ongeveer 210 Wp hiervan op.

Rekenvoorbeeld aantal zonnepanelen

Tijd voor een rekenvoorbeeld. Stel je hebt een energieverbruik van 2.500 kWh per jaar. Zoals hierboven genoemd kan je dan het beste tot 2.100 kWh opwekken. Een zonnepaneel wekt gemiddeld 210 Wp op. Je deelt dan dus 2.100 door 210. Je komt dan dus uit op 10 zonnepanelen.

Als je dus 10 zonnepanelen zou willen aanschaffen, dan heb je daar minimaal 16,5 m² bruikbaar dakoppervlakte voor nodig.

You Might Also Like