Inrichting

Gloednieuw vintage voor fans van de fifties

17 november 2016

Sommige fans van meubelen uit de jaren vijftig, hangen dag in dag uit op marktplaats rond en struinen allerlei vlooienmarkten in binnen- en buitenland af om daar authentieke jaren 50 meubels op te duikelen. Een tijdrovende bezigheid, met naarmate de tijd verstrijkt steeds minder effect. De authentieke jaren 50 meubelen zijn inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd genaderd en niet per se altijd in bijzonder goede staat. Sterker, als je een oude bank, sofa of stoel uit de jaren 50 op een rommelmarkt vindt, dan is niet zelden het chroom beschadigd, zijn er rubber pootjes verdwenen zodat het meubel krast op je vloer, en zijn naden opengebarsten waardfoor de vulling naar buiten komt.

Gerenoveerde en gerestaureerde jaren 50 meubels
Een alternatieve manier om jaren 50 meubels te vinden is naar gespecialiseerde vintage-winkels gaan. Daar hebben ze de oude meubels vaak gerestaureerd, zodat het chroom weer blinkt, rubbertjes vervangen zijn en naden dicht gestikt. De meubels zijn oud en dat zie je, maar schoon en ‘zo goed als nieuw’. Dit is voor de echte jaren vijftig fan natuurlijk de favoriete keuze. Maar… doordat goede meubels uit de jaren 50 schaars zijn, zijn de prijzen van gerestaureerde vintage meubels vaak tamelijk hoog. Je moet het er voor over hebben.

Allegaartje
Verzamelaars halen overal hun vintage spullen vandaan. Een mooie oude bank van de rommelmarkt, een geinig stoeltje uit een sixties-winkeltje en een gerestaureerde toaster van marktplaats. Zo verzamelen ze een heel aardig interieurtje bij elkaar. Nadeel… het ziet er ook echt bij elkaar geraapt uit. Geen ‘officieel’ jaren 50 interieur, want de banken en stoelen passen niet bij elkaar. Ze wonen in een ‘verzameling’. Charmant, maar niet echt gecoördineerd.

Imitatie vintage als alternatief
Er zijn een paar producenten die ook vandaag nog officiële jaren 50 meubels produceren. Precies in de stijl van de grote klassiekers, maar gloednieuw. Zoals de Europese fabrikant Jolina met zijn Bel Air-lijn. En doordat de fabrieken vaak in lage-lonen-landen staan, is de prijs gewoonlijk lager dan origineel ‘vintage’ meubilair uit de jaren ’50. Bovendien kun je dan ook echt een interieur aanschaffen. Met een bank en stoelen en een tafel in dezelfde stijl en in passende kleuren. Gloednieuw, met garantie. Steeds meer fans van de jaren 50 stijl wijken dan uit naar ‘imitatie-vintage’ voor een gloednieuwe inrichting in authentieke jaren 50 stijl.

You Might Also Like