Inrichting

Elektrische kachels

21 mei 2019

Elektrische kachels zijn er in verschillende types. Een elektrische kachel kan verwarming geven aan de omgeving door convectie (lucht- of waterstroming) of door een directe straling van warmte. Convectie geeft warmte af aan lucht en zorgt voor een verspreide verwarming, door luchtstromingen. Een directe warmtestraling is na het inschakelen van de verwarming direct merkbaar.


Convectie elektrische kachels

Wanneer je een elektrische kachel aanschaft die warmte verspreid door convectie, dan kun je kiezen voor een kachel waar lucht langs gloeidraden loopt. Deze gaan onderlangs en geven bovenlangs warmte vrij. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische kachel met ventilator. Bij deze kachel wordt de warme lucht door een ventilator de ruimte ingeblazen. Deze kachel wordt, dankzij de ventilator, niet snel te warm.


Elektrische kachels met warmtestraling

Bij een elektrische kachel met warmtestraling, kun je denken aan een straalkachel (deze werkt ook met convectie). Daarnaast zijn er keramische elektrische kachels te koop, met ventilator, maar ook met een verwarmingselement van keramiek die warmte afgeeft. Vergeet niet de elektrische vloerverwarming, deze valt ook onder de term elektrische kachels. De bekendate elektrische kachels? Waarschijnlijk zijn dat de radiatoren, waarbij de radiator gevuld is met vloeistof en door warmte uitstraling een ruimte verwarmt. Ook kennen we natuurlijk de sauna-kachel. De sauna-kachel verwarmt stenen met een verwarmingselement.


Sfeervolle elektrische kachels

De elektrische kachels zijn sfeervol en zorgen voor een knus gevoel in koude maanden. Je kunt elektrische kachels kopen waarbij de vlammen echt lijken. Deze kun je kopen in een losstaand of ingebouwde haardvorm. Bij enkele elektrische haarden kun je een schouw laten zetten. Dit geeft nog meer het idee van een echte open haard. Met een elektrische kachel kun je een woning op een verantwoordelijke manier verwarmen. Je hebt geen rookkanaal nodig en geen gas, wanneer je kiest voor een elektrische kachel. Tegenwoordig bestaat er een keuze uit diverse modellen elektrische kachels. Daardoor wordt de kans groter dat er een elektrische kachel naar smaak tussen zit. Ga langs verschillende showrooms of bekijk ze online. Vraag bij meerdere bedrijven, die elektrische kachels verkopen, een offerte aan. Vergelijk deze offertes en kies de elektrische kachel die het beste past bij je interieur en smaak.


Elektrische kachels; zijn die zuinig?

Over het algemeen wordt er gezegd dat elektrische kachels niet zuinig zijn. Door de jaren heen, is er echter een grote verbetering gemaakt bij elektrische kachels, waardoor deze zuiniger zijn geworden. Dit verschilt per type elektrische kachel, waarover je het beste navraag kunt doen bij deskundigen. Tot slot hebben we in dit artikel de infrarood kachel nog niet benoemd. De infrarood kachel veroorzaakt geen luchtcirculatie en is niet geschikt als hoofdverwarming. Meestal worden deze gebruikt in badkamers voor directe diep doordringende warmte. Deze infrarood kachel is wel energiezuinig.

Schakel hulp van een monteur in

Elektrische kachels kunnen energiezuinig geplaatst en gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat dit goed gebeurd. Laat het installeren daarom over aan professionals. Zoek erkende elektrische kachel installateurs bij je in de buurt. Vraag hen welke elektrische kachel het beste geschikt is voor welke ruimte.

 

Bron: www.vrijesectorwonen.nl

You Might Also Like