In de tuin

Een kindvriendelijke tuin aanleggen? Wij geven je 3 tips

14 juni 2018

Zodra de eerste zonnestralen zich weer laten zien, gaat iedereen massaal naar buiten en worden er vele uurtjes op het balkon of in de tuin doorgebracht. De tuin is de ideale plek voor kinderen waar ze dichtbij huis kunnen buitenspelen. Je wilt natuurlijk wel dat dit zo veilig mogelijk gebeurt. Door deze tips te gebruiken, zorg je voor een zo kindvriendelijk mogelijke tuin.

Tuinarchitect

We hebben allemaal wel eens gehoord van een binnenhuisarchitect. De basis van iedere woning of woonkamer begint bij een goed ontwerp. Maar net als bij een woning of woonkamer, begint de basis van je kindvriendelijke tuin bij een kindvriendelijk ontwerp. Voor een goed ontwerp van je tuin kun je een tuinarchitect inschakelen. Deze neemt, naast je eigen wensen, de stijl van je woning en omgeving mee in het uiteindelijke ontwerp van de tuin. Ook materiaal- en beplantingskeuze worden daarin meegenomen. Met de tuinarchitect kun je sparren over zaken zoals erfafscheiding en het type ondergrond. Want wordt het erf straks afgescheiden door middel van een gekleurde schutting of een rijtje met coniferen? En wordt de ondergrond van je tuin er eentje met gras of rubberen tegels? Wat is veilig en daarmee kindvriendelijk? Een tuinarchitect kan jou daarin adviseren.  

Speelmogelijkheden

Een andere tip is: zorg voor diverse speelmogelijkheden. Kinderen en spelen zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het verven van een aantal stoeptegels om er vervolgens op te hinkelen en andere leuke spelletjes op te doen? Of plaats een zandbak in je tuin. Zandbakken bestaan er in verschillende vormen en groottes. Het makkelijkst in gebruik is misschien wel de kunststof zandbak in de vorm van een schelp of bloem. Dit type zandbak kun je namelijk eenvoudig verplaatsen en afsluiten met een deksel, zodat deze schoon blijft. Een ander voorbeeld van een speelmogelijkheid is een schommel. Schommels zijn op verschillende manieren te bevestigen. Bevestig de schommel aan de boom of plaats deze onder de pergola. Tegen de pergola kun je vervolgens een druivenplant of een andere klimplant laten groeien. Zo hebben de kinderen eindeloos schommelplezier en kun jij genieten van de prachtige planten in je tuin.

Dieren

Kinderen en dieren gaan meestal goed samen. Niet voor niets bestaan er zoveel kinderboerderijen in Nederland. Dus… Waarom haal je de kinderboerderij niet dichter bij huis? Er moet hierbij natuurlijk wel rekening worden gehouden met de grootte van je tuin. Maar in de meeste Nederlandse tuinen is er voor een konijnenhok wel plek. Zorg echter wel voor een hok met voldoende ruimte en eventueel een buitenverblijf waarin de konijnen – goed afgeschermd maar – vrij kunnen ronddartelen. Aangeraden wordt om meer dan één konijn hierin onder te brengen. Konijnen zijn gezelschapsdieren en hebben een maatje (in de vorm van een ander konijn) nodig, anders vereenzamen ze. In plaats van konijnen kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een ren met kippen te houden. Door dieren in je tuin te nemen, leren de kinderen voor hun dierenvriendjes te zorgen en heb jij – wanneer dit kippen zijn – met goed geluk iedere ochtend een vers eitje. Niet alleen kind-, maar ook nog eens oudervriendelijk dus!

You Might Also Like