Buitenleven, In de tuin

Boomziektes en boomplagen

25 juni 2018

Steeds vaker zien we boomziektes en boomplagen verschijnen in ons land. Bomen worden aangetast en in sommige gevallen sterven de bomen langzaam af. Toch zijn niet alle ziektes en plagen dodelijk voor de bomen. Sommige boomziektes en plagen kunnen uitstekend bestreden worden. Wanneer je merkt dat je boom ziek is, is het dan ook verstandig contact op te nemen met een boomverzorgingsbedrijf. Deze kan je uitstekend adviseren en de ziekte indien mogelijk bestrijden.

Eikenboomprocessierups

Eén van de meest bekende plagen is de eikenboomprocessierups. Eind mei komen deze rupsen weer tevoorschijn om de eikenbomen volledig kaal te vreten. Hoewel gezonde eikenbomen hier vrijwel geen hinder van ondervinden en het jaar erop weer vol in de nieuwe bladeren staan, vormt de eikenboomprocessierups wel een bedreiging voor de mens. De brandharen van deze rupsen veroorzaken bij aanraking ervan hevige jeuk, huiduitslag en er kunnen klachten als irritatie aan de ogen en luchtwegen ontstaan. Er zijn verschillende technieken voor het bestrijden van de eikenboomprocessierupsen. Zo kan de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel preventief bestreden worden en wanneer de nesten met de processierupsen daadwerkelijk aanwezig zijn, kunnen deze bijvoorbeeld met speciale zuigers weggehaald worden. De boomverzorger kan je hierin uitstekend adviseren en begeleiden.

Essen taksterfte

Een andere boomziekte die steeds meer oprukt en zich snel verspreidt, is de essen taksterfte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door wind verspreid wordt. De schimmel infecteert het blad van de Es, waardoor het blad zal afsterven. Ook de bladsteel wordt hierdoor aangetast en langzaamaan sterft een steeds groter deel van de boom af. Helaas is er nog geen geneeswijze voor deze ziekte gevonden. In sommige gevallen kan de boom zelf genezen, in andere gevallen zal de boom in zijn geheel afsterven. Dode takken die een gevaar vormen kunnen bijvoorbeeld weggesnoeid worden. Met een boomverzorger kun je bekijken wat de schade is en wat de vervolgstappen zijn.

Kastanje ziekte

Een grote bedreiging voor de Paardenkastanje, is de kastanje ziekte, ook wel bloedingsziekte genoemd. De kastanjes vertonen bruine vlekken op de stam waar donker vocht uitkomt. De bast eronder rot weg en sterft af. Door het afsterven van de bast, worden scheuren in de stam en takken veroorzaakt, die door de wind afgebroken kunnen worden. Een Kastanje die geïnfecteerd is met deze ziekte vormt dan ok een grote bedreiging voor zijn omgeving. Het is dan ook goed om Kastanjes die verdacht worden van deze ziekte door een ervaren boomverzorger te laten beoordelen.

Boomziektes laten bestrijden

Afsterven van het blad, verkleuringen in het blad, verkleuringen op de bast of schimmelsporen op bomen kunnen duiden op een ziekte of plaag. Wanneer je een boom verdenkt van een boomziekte of plaag, neem je direct contact op met een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Deze kan je uitstekend adviseren en wellicht ben je er op tijd bij en kan deze je helpen de boomziekte te bestrijden.

You Might Also Like