Groen wonen

Duurzaam wonen; 5 tips

3 augustus 2018

Steeds vaker zie je het woord duurzaam voorbij komen, zo ook duurzaam wonen. Er zijn de laatste jaren steeds meer ecologische huizen gebouwd en ook de zogeheten ‘tiny houses’ zijn in opkomst. Duurzaam wonen kun je doen, door verschillende aanpassingen toe te passen in je woning. Deze kunnen groots zijn, maar ook diverse kleine aanpassingen kunnen al veranderingen teweeg brengen. Zo kun je ook een dopper personaliseren voor iedere inwonende. Deze vul je met kraanwater, in plaats van continu flesjes water te kopen die je vervolgens weer weggooit. Lees het artikel voor 5 tips om duurzaam te wonen!

1. Verlichting

Wanneer je duurzaam wilt gaan wonen, zijn er enkele aanpassingen in huis nodig. Uiteraard kun je deze aanpassingen zo groots of klein aanpakken, als je wilt. Verlichting speelt een grote rol in energiebesparing. Duurzame LED verlichting kan per jaar, per lamp geld besparen. Daarnaast zijn deze lampen ook een stuk minder belastend voor het milieu.

2. Recycle en reduceer

Het reduceren van afval kan een grote bijdrage leveren aan duurzaam wonen. Probeer je afval dus zoveel mogelijk te scheiden (koop een afvalbak met verschillende vakken), en probeer het ook te minderen. Neem je eigen tas mee als je boodschappen doet, kies voor een dopper, kijk kritisch naar verpakkingen in de supermarkt en zo verder. Uiteraard kun je ook diverse producten recyclen en hier nieuwe meubels van maken of het naar de kringloop te brengen. Bij een tweedehands winkel kun je vaak ook hele leuke en unieke meubelstukken of decoratie scoren voor jouw woning!   

3. Let op het verbruik

Kijk eens kritisch naar je verbruik. Heb je alle elektronische apparaten wel nodig en waarom staat je laptop aan terwijl je tv kijkt en je telefoon oplaadt?! Wanneer je kritisch gaat kijken naar je verbruik, zullen veel onzinnige dingen je opvallen. Pak ook eens wat vaker een deken en zet niet gelijk de verwarming aan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je altijd even twee keer achterom kijkt of er geen onnodige verlichting aanstaat. Om zelf duurzame en groene energie op te wekken, zijn zonnepanelen ideaal. Het is een aardige investering, maar zowel in kosten als milieu belastend leven, scheelt het je enorm.  

4. Duurzaam bouwen

Wanneer je volledig duurzaam wilt wonen, moet er duurzaam gebouwd worden. Dit is een manier van bouwen, waarbij het milieu centraal staat en er grondstoffen worden bespaard. Duurzaam bouwen houdt ook in; een goede ventilatie en isolatie. Een duurzame tuin (eigen gewassen laten groeien), en een groen dak om het behoudt van biodiversiteit te waarborgen.

5. Bespaar energie

De meest bekende en erg populaire vorm van energiebesparing zijn de zonnepanelen. Daarnaast kun je ook kijken naar een betere isolatie, een warmtepomp of hr++ glas. Dit zijn diverse manieren om energie verbruik te besparen. Zelf kun je natuurlijk kritisch kijken naar je verbruik en naast bovengenoemde maatregelen, ook met kleine aanpassen het energie verbruik verminderen.

Zowel met grote als kleine aanpassingen kun jij al duurzamer wonen. Uiteraard is de mate van duurzaamheid afhankelijk van je budget. Lees onze tips goed door en bekijk welke maatregelen jij kunt treffen om duurzaam wonen toe te passen in je eigen woning!

You Might Also Like