Keuken

De keuken van mijn dromen

16 december 2015

Bladhoogte van het aanrecht

Als eerste, en eigenlijk het allerbelangrijkste, de bladhoogte! Op een of andere onverklaarbare wijze zijn de bladhoogtes alleen maar hoger geworden zonder dat er daar aanwijsbaar goed gefundeerde redenen voor zijn, of het zou moeten zijn dat men net een betere verhouding kan krijgen in lades en besteklades. In de professionele horeca keukens is het nog altijd zo dat bladhoogtes 90 cm en lager zijn, immers je wil in de pannen kunnen kijken en je wil ook niet met opgetrokken schouders in pannen staan roeren.

Maar ook voor het snijden of bewerken van diverse producten zou het zo moeten zijn dat de bladhoogte zodanig moet zijn dat men met de bovenarmen langs het lichaam, de onderarmen licht gebogen je producten moet snijden. Dit is de meest natuurlijke houding en je kan ook de meeste kracht, en misschien belangrijker, de meeste controle houden over hetgeen wat je aan het doen bent.

Natuurlijk gescheiden ruimtes

Wanneer mogelijk probeer werkplek en opruimplek op natuurlijke manier te scheiden. In een professionele keuken is de afdeling waar schoon gemaakt wordt zoveel mogelijk gescheiden van de afdeling waar gekookt wordt. Het is tot op de dag van vandaag ongebruikelijk, maar het is geen slecht idee, om de gootsteen een wat centralere rol te geven op het keukenblad. Anders gezegd; creëer een afleg plek links of rechts van de gootsteen en creëer een werkplek rechts of links van de gootsteen.

Dus van links naar rechts; links van het fornuis werkplek, fornuis, rechts van het fornuis werkplek, dan gootsteen dan aflegplek voor vuile vaat.

In het geval van een kookeiland is het alleen maar makkelijker! Dit gezegd hebbende, aan het kookeiland wordt ook vaak gezeten dus daar koken en opdienen is logisch. Vaak is het zo dat er dan nog aan een muur een recht stuk keukenblok is  daar dan schoonmaken ook de uitgelezen plek om vaatwasser te plaatsen.

Het materiaal waaruit de keukenkasten vervaardigd is, is puur een kwestie van persoonlijke smaak en budget. Met als enige overweging; als je een kleiner budget hebt pas je je wensen daar op aan. Hoogglans kasten en laden worden in alle prijsklasse aangeboden maar blijven alleen mooi in materialen uit een hoger prijssegment.

Werkbladen

Functioneel en niet te duur? RVS

En dan vooral niet bij het traditionele keukenbedrijf voor de particulier kopen maar meer bij de professionele Horeca leveranciers.

Mooi en kostbaarder

Graniet/composiet. Als je wat avontuurlijker aangelegd bent en je houdt van een risico, bestel dan je keuken zonder aanrechtblad en vraag aan de keukenleverancier een maatvoerende tekening. Koop je graniet bij een graniet leverancier dit is financieel absoluut de moeite waard.

Verder nog wat algemene tips.

Open keuken?

Stille vaatwasser en niet plaatsen aan de muurzijde altijd minimaal 1 ladeblok tussen vaatwasser en muur houden. Je wilt immers niet dat de net gestucte muur een lading tomatensoep krijgt van die halflege kom die je in de vaatwasser plaatst.

Vriezer?

Zoveel mogelijk aparte componenten! Vrieskist uit den boze!  Elke keer dat u de kist opent ontdooien er producten wat bijzonder slecht is voor de structuur van het desbetreffende product. En niet onbelangrijk, slecht voor de stroomrekening omdat er veel kou verloren gaat bij het openen.

Magnetron?

Euh, hoort echt niet in een keuken thuis.

Carrouselkasten

Duur en onnodig. In de hoek van de carrousel die attributen plaatsen die je alleen met de kerst nodig hebt.

Spoelbak?

Hiervoor geld ook niet aan muurzijde plaatsen! Minimaal 1 ladeblok tussen spoelbak en aangrenzende muur.

Barkrukken aan het kookeiland?

Horen bij de keuken. Dus barkrukken uitzoeken in de stijl van de keuken en niet in de stijl (bij een open keuken) van de woonkamer. Verder, als het de eetkamertafel vervangt comfort is belangrijker dan uitstraling.

Laatste tip

De ultieme prijs bestaat niet. Ook teksten als “alleen vandaag en morgen niet meer”  of “nu of nooit” of “het is de laatste, unieke kans” zijn niet realistisch. Echt nachtje slapen en nadenken over wat je echt wil is het allerbeste. De scherpste prijs van vandaag is echt over een week nog net zo scherp. Koop wat je mooi vind en denk niet dat je het van een verkoper kan winnen door vandaag de ultieme prijs te bedingen.

You Might Also Like