Elektra, In de tuin

Buiten elektra aanleggen doe je zo

6 juni 2017

Elektra buiten aanleggen is niet eens zoveel anders dan elektra die je binnen aanlegt. Je moet er alleen rekening mee houden dat er buiten water in het spel is, zodat alles waterdicht aangelegd moet worden.

Bescherm kabels tegen water

Wanneer kabels worden gelegd, ontkom je eigenlijk niet aan het gebruiken van lasdozen. De dozen kunnen – afhankelijk van de uitvoering – waterdicht geleverd worden, zodat ze goed tegen water bestand zijn. Het moge voor zich spreken dat het alsnog beter is om ze zoveel mogelijk in de luwte te hangen zodat ze zo min mogelijk water opvangen. Hang ze dus bij voorkeur onder een afdakje, tegen de muur onder de dakgoot of ergens anders op een luwe plek.

Bescherm kabels tegen graafwerkzaamheden

Wanneer je de kabels onder een tuintje door laat lopen, is het verstandig om de kabels door een buis te laten lopen. Dit kan een gewone PVC buis zijn. Zo voorkom je dat je met het graven in de grond de kabels per ongeluk doormidden steekt met de schep.

Maak een goed plan voor je begint

Alvorens je begint met graven en het aanleggen van leidingen en kabels, is het verstandig en wat je precies wil met de aanleg van elektra. Wil je lampen aanleggen of een vijverpomp aansturen? En moet het geheel met schakelaars worden aangestuurd? Door hier in een vroeg stadium al rekening mee te houden, voorkom je dat je achteraf een deel van de aanleg over moet doen omdat er met bepaalde zaken geen rekening is gehouden. Bezint daarom alvorens ge begint.

You Might Also Like