In de tuin

Bosrijk wonen? Ontdek de bijzondere dieren rond je woning

17 september 2019

Een groene tuin zorgt voor heel wat leven in de brouwerij. Bijen, vlinders en libellen die ijverig bezig lijken te zijn, een nieuwsgierige vogel die op zoek is naar wormen of een egel die zich in de avond af en toe laat zien om wat te eten en drinken. Hoe meer groen om je heen en in de tuin, hoe meer dieren zich thuis voelen en zich zullen nestelen. Wat kun je doen om mee te helpen om dit prachtige ecologisch systeem in stand te houden?

 

Zo kun jij je tuindieren helpen

Een tuin vol bloemen, planten, bomen en struiken is een tuin dat veel leven biedt aan alles wat loopt, kruipt en vliegt. Bomen en struiken geven bescherming. Denk aan beschutting en nestenbouw. Bloemen waar veel nectar uit valt te halen is populair onder de bijen en zijn verwanten. Vruchten, noten en zaden doen het goed bij eekhoorntjes, vleermuizen en vogels. Slakken zijn de grote opruimers, helaas eten ze ook veel goede planten weg, maar zijn weer voer voor vogels, zoogdieren en amfibieën.

 

De bodem

Gezonde wildgroei kan niet leven zonder een uitstekende basis. De bodem is de bron van alles wat leeft. Bacteriën, schimmels en insecten in de grond zorgen ondergronds voor een gezonde bodem, waardoor alle voedingsstoffen bij wildgroei kan komen. Laat je goed informeren als je niet precies weet wat je kunt doen voor een gezond leefklimaat voor dieren in je tuin. Een ecologisch adviesbureau kan je helpen met een ecologisch onderzoek en zorgen dat jouw tuin een levende tuin wordt.

 

Bespaar energie met groen

Wist je dat je met slimme beplanting de stijgende temperaturen kunt bedwingen? Gezonde levende tuinen op een rij kunnen de buurt verkoelen en isoleren tot enkele kilometers afstand. Door groene dakbedekking, gevel beplanting en bomen te planten kunnen temperaturen in de tuin en binnenshuis vele malen koeler zijn. Wat beter is voor het milieu. Ook in de winter maak je minder gebruik van de verwarming, omdat groene dakbedekking je huis isoleert.

Geniet zo optimaal van jouw tuin!

You Might Also Like