In de tuin

De voordelen van een schuifpoort

27 juni 2017

Een schuifpoort is een handige en vooral veilige manier als opening naar de tuin. De poort kan zo hoog en breed als je hem wilt hebben, en is daarom goed bestemd tegen inbraken. Ook neemt een schuifpoort minder ruimte in bij het openen en sluiten dan een normaal hek. Verder is een houten schuifpoort mooi en hip; het is dus een goede investering in de waarde van het huis.

Schuifpoorten bestaan in verschillende soorten en maten, die allemaal hun eigen voordelen hebben. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over schuifpoorten!

Hoe werkt een schuifpoort?

Een schuifpoort bestaat uit één of twee deuren (platen) die op zij of uit elkaar schuiven als de poort geopend wordt. De poort heeft een minimale breedte van 3 meter. Het grootste voordeel van een schuifpoort is dus dat hij heel weinig ruimte in beslag neemt: voor en achter de poort wordt geen ruimte in beslag genomen, alleen aan de zijkanten van de poort is een geringe ruimte nodig zodat de platen op zij kunnen schuiven.

Houten schuifpoorten

Het meest gebruikelijke materiaal voor een schuifpoort is hout. In de houtsoorten is genoeg keuze. Houtsoorten worden over het algemeen in vijf klassen ingedeeld, die de duurzaamheid en waarde van het hout uitdrukken. Het is verstandig om bij het aanleggen van een houten schuifpoort een houtsoort te nemen uit de eerste, tweede of derde klasse. Een poort heeft namelijk allerlei weeromstandigheden te voortduren. Houtsoorten als essen, linden en vuren hebben een hoge levensduur (5 tot 10 jaar) en blijven lang mooi. Hout als azobé, pakken, eiken en kastanje gaan makkelijk 20 jaar mee.
Een nadeel aan een houten poort is dat hij redelijk snel vergrijst door UV straling. Dit is verder niet van invloed op de kwaliteit en levensduur, maar sommigen vinden dit niet mooi. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen, je kunt de poort bijvoorbeeld laten behandelen met speciale oliën of de poort verven.

Metalen schuifpoorten

Metalen poorten zijn ook erg populair, vooral omdat metaal goed past bij elke soort tuin-stijl. Bij metalen schuifpoorten onderscheiden we twee soorten:
– Spijlenpoorten: deze poorten zie je vaak bij bedrijfsterreinen. Ook worden ze wel door particulieren gebruikt. Spijlenpoorten zijn een goede toevoeging bij een klassieke tuin.
– Sierpoorten: deze poorten zijn in allerlei soorten en maten te vinden.
Een nadeel aan metalenpoorten is dat ze kunnen gaan roesten door regen en wind. Om dit te voorkomen worden metalen poorten vaak verzinkt, dit zorgt echter wel voor een grijze gloed wat sommigen niet mooi vinden. Daarom kun je er ook voor kiezen een metalen poort te laten coaten. Je kunt dan zelf de kleur kiezen die in het metaal verwerkt wordt. Er zitten hier vaak wel extra kosten aan verbonden, maar je krijgt er wel wat voor terug: een unieke metalen schuifpoort.

Het afsluiten van een schuifpoort

Het afsluiten van een schuifpoort kan:
– Manueel (handmatig). Handmatige sloten zijn bijvoorbeeld cilinderkoppen of hangsloten.
– Elektrisch. Elektrische sloten worden vaak gebruikt bij carports, of poorten die altijd gesloten moeten zijn. Een elektrisch slot kan bijvoorbeeld met een pincode of vingerscan geopend worden. Een ander voordeel van een elektrisch slot is dan ook dat er maar een aantal mensen in kunnen komen.

Het automatiseren van een schuifpoort

Een van de handigste aspecten san een schuifpoort is dat hij gemakkelijk uitgerust kan worden van een motor waardoor de poort automatisch opent en sluit. Dit kan met een afstandsbediening of zelfs een mobiele app. Het grote voordeel hiervan is dat je de poort kunt openen en sluiten als je niet thuis bent.

 

You Might Also Like