In de tuin

Stap voor stap een schutting plaatsen

2 mei 2016

Een schutting rondom uw tuin geeft u een stukje privacy. U kunt zelf schuttingpalen- en planken maken, maar u kunt deze ook kant-en-klaar kopen bij een bouwmarkt. Kant-en-klare schuttingen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Het plaatsen van een kant-en-klare schutting kunt u laten doen door een vakman of u kunt het zelf doen. Voor het zelf plaatsen van een schutting kunt u gebruik maken van onderstaande stappenplan.

 

1. Opmeten

Meet de totale lengte op van de plaats waar de schutting moet komen. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel schuttingpalen- en delen u nodig heeft.

 

2. Uitmeten

Span een touwtje van het beginpunt naar het eindpunt op de plek waar de schutting moet komen. Op deze manier komen de schuttingpalen in een rechte lijn te staan en kunt u een rechte schutting plaatsten.

 

3. Gaten maken

Met grondboor of een schep kunt u dan de gaten maken om de begin- en eindpaal in de grond te bevestigen. Maak gaten van ongeveer vijftig tot tachtig centimeter diep.

 

4. Palen plaatsen

Om de schuttingpalen goed vast te krijgen in de grond, kunt u gebruik maken van snelbeton. Op deze manier staan ze niet alleen goed vast, maar zullen de palen ook minder snel gaan rotten. Het snelbeton moet ongeveer vijftien minuten de tijd hebben om te drogen. Maak gebruik van een waterpas om de palen recht in de grond te krijgen. Gebruik vervolgens een touwtje om na te gaan of de palen een gelijke hoogte hebben. Ga uit van de laagste paal en zaag zo nodig de andere palen bij.

 

Tip!

Gebruik rubberen handschoenen als u met snelbeton werkt, het is agressief materiaal.

 

5. Schutting plaatsen

Boor op dertig en honderdzestig centimeter gaatjes waar de montage voor het plaatsen van de schuttingdelen komt te zitten. Schroef de schuttingdelen eraan vast en zorg dat ook deze waterpas hangen.

 

6. Afwerking

Het laatste schuttingdeel moet waarschijnlijk op maat worden gezaagd. Is het plaatsen van de schutting gelukt? Stamp dan nog even de grond aan rondom de schuttingpalen. Voor de afwerking van de schutting kunt deze nog beitsen aan beide kanten, hierdoor blijft deze langer mooi en gaat deze ook langer mee. Daarnaast kunt u ook nog metalen hoedjes plaatsen op de schuttingpalen.

 

Heeft u naar aanleiding van dit stappenplan voor het plaatsen van een schutting nog vragen of schakelt u toch liever de hulp in van een vakman in, neem dan contact met Schuttingenbedrijf op door middel van het contactformulier. U ontvangt dan geheel vrijblijvend verschillende offertes van lokale klusbedrijven in uw e-mail.

You Might Also Like