Kleine klussen

Verwarming ontluchten doe je zo

2 mei 2016

Wat is toch dat tikkende geluid dat u hoort? Een bekend en vaak ook vervelend geluid. De kans is groot dat er lucht zit in uw verwarming. Dit tikkende geluid komt vaak voor wanneer deze een lange tijd uit heeft gestaan en voor het eerst weer aan wordt gezet. Door de lucht in de verwarming kan deze niet goed verwarmt worden. Ontluchten is de oplossing, iets wat u gemakkelijk zelf kan doen.

 

De benodigdheden voor het ontluchten zijn een ontluchtingsventielsleuteltje en een doekje voor het opvangen van het (roestige) water. Het ontluchten kan aan de hand van de volgende stappen: 

Stap 1

De verwarming moet open staan voordat u wil beginnen met het ontluchten. Vervolgens moet deze minimaal 10 minuten aanstaan. Op deze manier wordt de lucht in de verwarming verzameld bij de ontluchtingsventielen.

Stap 2

Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen en haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 3

Draai het ontluchtingsventiel open met behulp van het ontluchtingsventielsleuteltje en draai deze weer dicht zodra er water uit spuit. Begin beneden in het huis en werk zo af naar boven.

Stap 4

Zodra u alle verwarmingen heeft gehad dan kan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact worden gedaan. De verwarming zal weer warm water gaan rond pompen. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar zit. Dit kan op de manometer op de cv-ketel.

 

Als de waterdruk te laag is dan is het van belang de verwarming bij te vullen. Hierna dient het ontluchten te moeten worden herhaald.

 

Tip

Het ontluchten kunt u het beste jaarlijks doen. De verwarming wordt dan sneller warm en dit kan in de loop van de tijd energie besparen. Ook voorkomt u op deze manier dat de verwarming gaat tikken of andere geluiden gaat maken.

 

Heeft u naar aanleiding van het ontluchten van de verwarming nog vragen of doen er zich andere problemen voor, neem dan contact met Verwarmingsservice Amsterdam op door middel van het contactformulier. U ontvangt dan geheel vrijblijvend verschillende offertes van lokale isolatie-bedrijven in uw e-mail.

You Might Also Like