In en rondom huis

Mollen verjagen

2 mei 2016
Mollen in de tuin

Mollen zijn vrij kleine beesten van ongeveer 15 centimeter groot. Ondanks hun geringe lengte kunnen deze zoogdieren met hun grote graafhanden razendsnel uw tuin overhoop halen. Door al het gegraaf komt u plotseling op het mooie gazon allerlei molshopen tegen. Niet alleen verpest dit het aangezicht van uw tuin, het is ook nog eens slecht voor het gras en de bloemen. Hoe kunt u het beste mollen verjagen?

De mol

De mol staat bekend om zijn slechte zicht en gehoor. Dit dier moet het dan ook echt hebben van zijn andere capaciteiten. Zo kan geen enkel beestje zo goed graven als de mol. Het bezit namelijk grote graafhanden met zeer scherpe nagels. Daardoor kan de mol gangen graven van gemiddeld een meter diep en 60 centimeter lang. Deze gangenstelsels vormen vervolgens zijn leefgebied.

Mollenterreur in uw tuin

De meeste mollen creëren hun gangstelsels in het bos. Op deze plek voelen de bijna blinde en stokdove diertjes zich het meeste thuis. Soms verlaten ze hun vertrouwde plek echter voor een tuin. Het kan gebeuren dat de beesten juist uw mooie gazon uitkiezen om te graven. De molshopen kunnen een ware plaag vormen voor uw zorgvuldig aangelegde tuin. Mollen hebben namelijk de neiging om tijdens het graven allerlei steentjes naar boven te gooien. Daardoor wordt uw gazon of bloemenperk totaal overhoop gegooid. Bovendien groeit er rondom de molshopen allerlei onkruid.

Mollenbestrijding

Mollen kunnen een ware nachtmerrie vormen voor uw tuin. Door enkele maatregelen te nemen gaat u de mollenoverlast te lijf. Zo kunt u mollenklemmen plaatsen om de beesten te vangen. Er zijn echter ook diervriendelijke methoden om van het probleem af te komen. Mollenbestrijding neemt echter veel tijd in beslag. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Om bezoek van mollen te voorkomen is het verstandig om gaas te plaatsen rondom uw tuin. Steek het gaas bovendien enkele centimeters diep in de grond. Op deze manier is het voor een mol onmogelijk om in uw tuin te komen.

Niet iedereen heeft echter zin om gaas te plaatsen rondom hun tuin. Bij een groot oppervlakte kost het namelijk veel tijd om een omheining aan te leggen. In plaats daarvan zou u als vorm van mollen bestrijding geuren kunnen verspreiden. De diertjes zijn namelijk bijzonder gevoelig voor bepaalde luchtjes. Zo hebben ze een ontzettende hekel aan de geur van bepaalde plantensoorten, bijvoorbeeld die van de keizerskroon. Mollen kunnen ook de geur van speciaal mollencarbid niet uitstaan. Zowel planten als mollencarbid zijn duurzame oplossingen, waardoor de mollen het terrein niet meer zullen betreden.

Of gebruik in plaats daarvan een speciaal apparaatje voor een succesvolle mollen bestrijding. Deze zogeheten mollenverdrijver veroorzaakt namelijk trillingen waar de gravende dieren niet goed tegen kunnen. Met dit sterke apparaatje zoeken de mollen binnen voortaan liever een andere plek om te graven. Dit heeft als belangrijkste effect dat uw mooie gazon, tuin en bloemenperk behouden blijft.

You Might Also Like