In de tuin

Bestrating aanleggen doe je zo

2 mei 2016

Bij een mooie tuin denken mensen vaak aan felgekleurde bloeiende planten en groen gemaaid gras. Minstens zo belangrijk voor de sfeer van een tuin is het aanleggen van de juiste bestrating. Dit kunt u aan een vakman overlaten, maar als u een echte doe-het-zelver bent is bestrating aanleggen ook goed zelf te doen. Als u maar weet hoe.

De voorbereiding

Wilt u bestrating aanleggen in uw tuin, dan is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Maak daarom eerst een zorgvuldige afmeting van het stuk tuin dat u wilt bestraten en breng dit vervolgens op papier in kaart. Zorg ook voor het in huis hebben van de juiste materialen voor de klus, zoals piketpaaltjes, een aantal lange latten en een rubberen hamer. Denk ook goed na over wat voor soort tegels u in uw tuin wilt aanleggen. Enkele van de meest populaire types zijn:

  • Betontegels: goedkoop, maar verkleurt na een aantal jaar;
  • Gebakken tegels: beschikbaar in veel verschillende motieven, geeft een nostalgische sfeer;
  • Natuursteen tegels: luxe en van goede kwaliteit.

Beginnen met bestraten

Nu kunt u aan de slag! Graaf allereerst de grond af waarop u de bestrating wilt aanleggen. Een laagje van 15 tot 20 centimeter is meestal voldoende. Sla vervolgens de piketpaaltjes in de grond die de contouren van uw terras aangeven. Met behulp van metselkoord kun je nauwkeurig de vormen van de tegels nabootsen. Vul daarna een deel van het oppervlak met een laag stevig ophoogzand, dat dient als een soort fundering. Breng hier echter wel een lichte helling in aan zodat regenwater goed kan wegstromen. Ga vervolgens verder met de kantopsluiting. Plaats betonnen opsluitbanden aan de randen van het oppervlak dat bestraat moet worden. Deze banden zorgen voor de stevigheid van de bestrating. Maak tenslotte het oppervlak compleet vlak met behulp van één of meerdere lange latten.

De bestrating echt aanleggen

Hierna is het tijd om echt de bestrating te gaan aanleggen. Begin met de grootste tegels en werk van uw huis naar buiten. Tik de tegels aan met de rubberen hamer of – als u over één beschikt – tril de stenen af met een trilmachine. Zorg tevens voor een ruimte van enkele millimeters tussen de tegels zodat ze nog ruimte hebben om uit te zetten. Gooi tenslotte flink wat zand over de tegels heen zodat alle kieren goed opgevuld raken.

Zelf doen of niet?

Het aanleggen van bestrating is dus een klus die zeker zelf te doen is. Toch is het niet voor iedereen weggelegd en het is aan te raden om een expert in te schakelen als u niet al te handig bent. Bestrating aanleggen komt namelijk heel precies. Bij het minste of geringste foutje kan uw bestrating immers al helemaal schots en scheef komen te liggen. Ook is het aanleggen van bestrating een aanslag op het lichaam. Als u niet gewend bent om zulke zware inspanningen te verrichten kunt u veel last krijgen van bijvoorbeeld uw rug en uw armen. Kortom, bestrating aanleggen is prima zelf te doen. Heeft u echter twee linkerhanden, dan is het beter om een professional in te huren.

You Might Also Like