Vloeren

Behandelen van een houten vloer

16 februari 2017

Parket is tegenwoordig een veelgemaakte keuze voor vloeren in woningen. Toch heeft niet iedereen met een parketvloer een echte houten vloer. Vaak is parket slechts gedeeltelijk van hout gemaakt. Bij goedkoop fineerparket of laminaat is enkel de toplaag echt hout. De rest is geperst hout en kunststof. Hierdoor is de levensduur van de vloer een stuk korter. Een echte houten vloer kan je namelijk behandelen waardoor plekken met slijtage verdwijnen. Na de behandeling ziet de vloer er weer als nieuw uit. Wat het behandelen precies inhoudt kan je hier lezen.

Vloer in de was zetten

Een houten vloer in de was zetten is geen simpele taak. Het is wel een goede manier van behandelen die zorgt voor een matte afwerking van de vloer. De behandeling met wax begint met het hout impregneren met een olie. Vervolgens wordt de was aangebracht. Hiervoor kan het beste een boenmachine worden gebruikt. Omdat niet iedereen deze machine voorhanden heeft en bovendien niet weet hoe deze bediend moet worden kan je de taak het beste aan een professional overlaten. Hij of zij zal met de machine de was in de houtenvloer boenen. Deze taak moet meerdere keren herhaald worden om het mooiste resultaat te behalen.

Afwerking met olie of lak

Voor de afwerking van een houten vloer kan je ook kiezen uit olie of lak. Vloerolie zorgt voor een mat uiterlijk van het hout. Een nadeel van deze afwerking is dat vaker onderhoud nodig is. Een voordeel is daarentegen dan weer dat het makkelijk is om plekken met slijtage bij te werken. Soms is het nodig om meerdere keren in de olie te zetten. Vloerlak zorgt voor een halfmat of glanzend uiterlijk van de houten vloer. Een voordeel is dat de nerf van het hout mooi tevoorschijn komt door de lak. Ook hoef je de vloer na het behandelen jaren lang niet meer te onderhouden. Een nadeel is dat versleten plekken niet makkelijk bijgewerkt kunnen worden.

You Might Also Like