Huis

Alles wat je moet weten over houtkachels

14 mei 2019

Het verwarmen van een woning kan vandaag de dag op allerlei verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan je er voor kiezen om vloerverwarming aan te leggen, kan er een warmtepomp worden geïnstalleerd of kan de woning van centrale verwarming worden voorzien. Al deze manieren om een woning te verwarmen hebben één ding met elkaar gemeen, ze zijn vrij ongezellig. Door een houtkachel te laten plaatsen wordt jouw woonkamer aanzienlijk gezelliger en kan jij genieten van een behaaglijke warmte.

Over houtkachels

Ben jij op zoek naar een stijlvolle, gezellige manier om jouw woning te verwarmen? Dan is een houtkachel iets voor. Een houtkachel is een staande kachel, gemaakt van gietijzer. Ze hebben vaak één of meerdere raampjes aan de voorkant, waardoor je de vlammen goed kunt zien. Een houtkachel is een traditionele manier om een woning te verwarmen. Het biedt een behaaglijke warmte en vergroot de gezelligheid in jouw woonkamer. Houtkachels zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Van houtkachels met een fornuis en een ingebouwde oven tot een eenvoudige staande houtkachel, alles is mogelijk. Zo is er voor elke woning een passende houtkachel verkrijgbaar.

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel kent veel voordelen:

  • Een houtkachel zorgt voor een behaaglijke warmte
  • Een houtkachel heeft een hoog rendement
  • Hout is goedkope brandstof. Het is mogelijk om droge, kant-en-klare houtblokken aan te schaffen, maar het hout zelf kloven en opslaan is nog goedkoper
  • Een houtkachel aanschaffen is relatief goedkoop
  • Sommige houtkachels zijn voorzien van een kookplaat of een warmhoudvak, waardoor de capaciteit van jouw keuken wordt uitgebreid
  • Het aanbod op het gebied van houtkachels is groot, waardoor er voor elk soort woning een passende houtkachel bestaat

Een houtkachel onderhouden

Wil jij optimaal van jouw houtkachel kunnen genieten? Dan is goed onderhoud van groot belang. Zo is het aan te raden om de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Gebruik jij jouw kachel intensief? Dan is het verstandig om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen. Door de schoorsteen regelmatig te laten vegen wordt de kans op een schoorsteenbrand verkleind en blijft jouw houtkachel veilig voor gebruik. De kachel zelf moet bij intensief gebruik (10 tot 12 uur per dag) elke week worden schoongemaakt. Bij minder intensief gebruik is één keer in de twee weken voldoende. De kachel hoeft niet dagelijks asvrij worden gemaakt, omdat as een goede brandstof vormt. Stoken op as is een behoud voor jouw houtkachel.

You Might Also Like