Elektronica

4K Televisie voor in de woonkamer!

10 mei 2016
4k tv

Tegenwoordig zijn er geen ouderwetse beeldbuis televisies meer te koop en ook geen HD-ready televisies meer. Full-HD met een resolutie van 1920 x 1080 pixels zijn nog wel te koop, maar bijna iedereen heeft tegenwoordig interesse in een 4K televisie! Wat zijn de voordelen van dit type televisie? Waarom is een 4K televisie beter dan een Full-HD model en wat kosten deze televisies? In dit artikel krijg je de antwoorden!
4K? Hoeveel pixels is dat?
Een 4K televisie heeft een weergave dat maar liefst 8 keer zo scherp is dan een Full-HD televisie. Sommige mensen zeggen dat ze dit niet waarnemen en bij kleinere modellen is dit vaak ook het geval. Echter als je een groter formaat televisie pakt, zie je wel daadwerkelijk verschil! Zo beschikken televisies met 4K over een resolutie van 3840 bij 2160 pixels! Of je nu ver van het scherm afzit of juist dichtbij, het beeld blijft altijd even scherp. Hoe ver zit jij van de televisie vandaan? Nu maakt dat niets meer uit!

Verkijk je niet!
Helaas moet je oppassen als je denkt dat je bij de koop van een 4K televisie ook alles in 4K kunt kijken, de uitzending, film of serie moet dan namelijk ook wel in 4K uitgezonden worden. Dit is vaak nog niet het geval. Bijvoorbeeld Netflix streamt al wel in 4K, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de standaard televisie uitzendingen van Ziggo of XS4all, zijn deze nog niet in 4K te kijken. Uiteraard zal dit in de toekomst wel het geval zijn, maar op dit moment heb je bij het ‘normale’ televisie kijken nog niks aan deze televisies.

UHD certificaat en DVB-UHDTV
Deze 4K televisies moeten natuurlijk wel te herkennen zijn en daarom heeft de CEA een logo opgesteld die televisies mogen dragen als ze aan de 4K eisen voldoen. Deze eisen zijn onder andere de resolutie zoals boven genoemd, minimaal 1 HDMI 2.0 aansluiting en ze moeten beelden die in Full-HD uitgezonden worden kunnen opwaarderen naar 4K. Ditzelfde geldt voor uitzendingen met 4K, de zogenaamde DVB-UHDTV standaard. Deze moeten 3840 x 2160 in 60 frames per seconden uit kunnen zenden.

Wel of niet een 4K televisie?
Als je nu een nieuwe televisie wilt gaan kopen, is het lastig of je een 4K-televisie moet kopen of niet, aangezien deze een stuk prijziger zijn dan een standaard model. Ook zijn er nog weinig modellen in omloop. Bijvoorbeeld Sony biedt al een aantal modellen aan! Wil je echter op de toekomst voorbereid zijn, is het zeker aan te raden, omdat je anders straks wellicht achterloopt. Toch zal het nog wel even duren, voordat je heerlijk kunt genieten van 4K uitzendingen en zul je tot dat moment moeten genieten van Netflix.

You Might Also Like