Huis

4 belangrijke zaken in huis die om onderhoud vragen

24 augustus 2017

Een huis is ervoor om in geleefd te worden. Dat laat na enige tijd wel zijn sporen na. Daarom zijn er altijd zaken in een huis die om onderhoud vragen. Waar moet je op letten bij het onderhouden van je huis? In dit artikel lees je welke zaken in een huis precies om onderhoud vragen.

1. Parket

Een parketvloer onderhouden is een vak apart. Maar je wilt wel dat de vloer in je woning er goed uitziet. Maar een vloer is daarnaast een van de zaken in huis die vroeg of laat om onderhoud zullen vragen. Gelukkig zijn er partijen die gespecialiseerd zijn parketrenovatie. Het gedeeltelijk vervangen van een parket is voordeliger dan een compleet nieuwe vloer. Parket onderhoud is echter weer veel goedkoper dan een deel vervangen. De kern van veel vloerproblemen is dat mensen niet investeren in goede onderhoudsproducten en pas de ondergrond willen herstellen als de schade extreem lastig te herstellen is.

2. Trap

Heb je een trap in je woning? Dan is de kans groot dat deze vroeg of laat toe is aan een onderhoudsbeurt. Je gebruikt een trap natuurlijk regelmatig. Binnen een dag kan een specialist al zorgen voor een geslaagde traprenovatie. De trap krijgt dan geheel nieuwe bekleding in de vorm van trapsystemen gemaakt van het materiaal van uw keuze.

3. Schilderwerk

Wanneer je een nieuw huis gaat inrichten denk je nog niet na over toekomstig onderhoud. Welk onderhoud je moet doen, hangt uiteraard af van het huis. Maar er zijn wel wat basiszaken om op te letten. Eén van de meest in het oog springende onderhoudswerkzaamheden is het schilderwerk aan kozijnen en ander houtwerk. Een goede verf maakt je huis niet alleen representatief, maar beschermt het hout ook tegen weersinvloeden. Signalen die erop duiden dat een nieuwe lik verf nodig is, zijn verkleuringen, blaasjes en kleine scheurtjes. Wees extra alert op beschadigingen in het hout en repareer deze voor je nieuwe verf aanbrengt.

4. Dak en muren

Het dak en stenen gevels vergen doorgaans weinig onderhoud. Check met enige regelmaat – en in elk geval na een hevige storm – of de dakpannen nog recht liggen en niet kapot zijn. Houd de aansluitingen van het dak op de dakgoot en de regenpijp in de gaten en veeg eventueel mos weg.

Controleer regelmatig bij de muren of de ventilatieroosters niet zijn verstopt. Heb je een mechanische of balansventilatie, dan moet je deze om de twee jaar onderhouden en regelmatig schoonmaken. Als je woning niet optimaal ventileert, kan dat leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

 

Er zijn genoeg andere zaken die aan te pakken zijn in een woning, maar met deze vier basiszaken kom je een heel eind!

You Might Also Like