In en rondom huis

Zelf een rookkanaal aanleggen

6 juni 2017

Het aanleggen van een rookkanaal is noodzakelijk om de rook van een houtkachel of openhaard naar buiten te kunnen krijgen. De aanleg van een rookkanaal is iets wat u zelf kunt doen. Wanneer u van de juiste materialen gebruik maakt, kan er niet heel veel mis gaan bij de aanleg van het rookkanaal.

Voldoende afstand tot brandbaar materiaal

Wanneer u het rookkanaal aanlegt, is het zaak om te zorgen dat het rookkanaal niet in aanraking komt met en niet in de buurt staat van brandbare materialen. Wanneer het rookkanaal via de zolder naar buiten gaat, mogen er op de zolder in de buurt van het rookkanaal geen papieren en andere brandbare objecten te vinden zijn. Deze kunnen anders vlam gaan vatten.

De meest gebruikte methode is dan ook om het rookkanaal in te metselen. Steen zal niet snel branden, zeker niet bij een rookkanaal, waardoor dat de perfecte behuizing voor het rookkanaal is.

Gebruik de juiste materialen

Ook is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken bij de aanleg van het rookkanaal. Gebruik staal dat dik genoeg is, waarbij die dikte vooral afhangt van de warmtebron waar het rookkanaal voor dient.

Let ook op dat u de rookkanalen niet zomaar kunt schilderen met willekeurige verf. In het beste geval zal de verf loslaten omdat het niet tegen de hitte bestand is, maar in het ergste geval kan de verf ontbranden. Dat wil u uiteraard voorkomen. Let daarom bij alle gebruikte materialen op dat ze in combinatie met een rookkanaal gebruikt kunnen worden om zo gevaar te voorkomen. Bij twijfel kan de verkoper van de materialen u adviseren omtrent de te gebruiken materialen.

Bron: Brandverzekering-simulatie.be

You Might Also Like