Kleine klussen

Zaagbladen correct gebruiken

23 november 2015

Een cirkelzaag kopen kan iedereen, maar een cirkelzaag gebruiken is niet voor iedereen weggelegd. De aankoop van een cirkelzaag maakt je natuurlijk niet meteen een professionele klusser. Het moet juist andersom zijn, omdat je een handige jongen bent koop je een cirkelzaag. Nu is dit helemaal niet erg! Iedereen moet ergens beginnen en vaak is dat met vallen en opstaan. Om nu uitgebreid te beschrijven wat een cirkelzaagmachine nou precies is wordt je niet veel wijzer van. Daarom beperken we ons in deze blog tot het zaagblad. Want hoe gebruik je bijvoorbeeld een zaagblad correct. Daaronder kun je 3 dingen rekenen:

1. Op een juiste manier het zaagblad monteren
2. Op een juiste manier het zaagblad gebruiken
3. Op een juiste manier het zaagblad onderhouden

Deze 3 punten zijn essentieel om de levensduur van je zaagblad drastisch te kunnen verbeteren. Natuurlijk is het ook het grootste gedeelte voor je eigen veiligheid. Veel mensen onderschatten de kracht van een cirkelzaag en hoe snel een fout is gemaakt. De gruwelijke verhalen van mensen die hun vinger hebben afgezaagd is zeker niet een sprookje. Het komt nog steeds vaak voor. Daarom snel hieronder wat belangrijke punten om je zaagblad op een juiste manier te gebruiken.

1. Zaagblad monteren
Monteer je zaagblad altijd op de juiste manier. Het is simpel gezegd, maar een zaagblad kun je echt op de verkeerde manier monteren. Denk bijvoorbeeld aan de zaagrichting en zet deze ook goed vast in de zaagmachine. Doe altijd even een dubbel check en let er met name op dat de cirkelzaag niet is aangesloten op het stopcontact.

2. Zaagblad gebruiken
Een zaagblad op een goede manier gebruiken is cruciaal. Niet alleen is dit voor de veiligheid super belangrijk, maar ook voor de levensduur van het cirkelzaagblad. Ga bijvoorbeeld niet bochten proberen te maken met een cirkelzaag. Dit is slecht voor het zaagblad, maar de kans dat je zaagblad teveel wrijving krijgt en vastslaat is een gevaarlijk punt.

3. Zaagblad onderhouden
Onderhoudt je zaagblad altijd goed. Vet deze eens in de zoveel tijd in en hou ook weer rekening met het gebruik. Berg de cirkelzaagmachine goed op en laat een zaagblad zeker niet vallen. De kans dat de tanden afbreken is heel groot. De tanden slijten vaak minder snel, maar dat gaat wel ten koste van de stevigheid. Tanden die minder slijten hebben vaak een hogere brosheid.

You Might Also Like