In en rondom huis

Wijnvaten: Wat is het effect op de wijn?

16 maart 2022

Aanvankelijk is het plaatsen van wijn in vaten voor opslagdoeleinden. Er zijn verschillende soorten wijnvaten voor wijnopslag, maar het is duidelijk geworden dat eiken meer voordelen aan een wijn toevoegen. Een van de belangrijkste voordelen die eiken aan wijn toevoegt, is de smaak, die afhangt van het type eik en de korrelstructuur. Een ander voordeel van eikenhouten vaten is de toevoeging van tannis. Eiken vaten voegen tannis toe aan een wijn die erin leeft en hoe langer het contact plaatsvindt, hoe prominenter het tannine karakter van de wijn wordt. Dat is de reden waarom de meeste wijnmakers geen grappen maken met vaten omdat ze meer tannines aan wijnen toevoegen.

Soorten wijnvaten

Er zijn verschillende soorten vaten maar laten we eens kijken naar de populaire eikenhouten vaten. Wijnmakers hebben meestal drie opties voor eikenhouten vaten om uit te kiezen, namelijk: Frans eiken, Amerikaans eiken en Oost-/Hongaars eiken. Ontegensprekelijk is Frans eiken de meest populaire optie voor de meeste moderne wijnmarkers en ze zijn niet goedkoop. Frans eiken wordt gewaardeerd om zijn fijne graankwaliteit en omdat het, in tegenstelling tot andere soorten eiken, op een subtiele manier smaakstoffen aan je wijn kan toevoegen. Druiven als chardonnay kunnen bijvoorbeeld worden versterkt door bepaalde soorten eiken en zijn bij uitstek geschikt voor rijping in Franse eikenhouten vaten.

Amerikaanse eik

De volgende meest populaire vorm van eikenhout voor vatveroudering is Amerikaans eiken, dat typisch wordt aangetroffen in Missouri. Amerikaans eiken heeft een grotere nerf dan de meeste voorbeelden van Frans eiken en geeft zo een veel robuuster smaakprofiel. Smaken zoals kokosnoot en vanille maken zich onmiddellijk bekend, daarom passen gedurfdere druiven zoals Cabernet Sauvignon zo goed bij Amerikaans eiken.

Oost-/ Hongaars Europees eiken

De derde meest gebruikte houtsoort voor wijnvaten is Hongaars/Oost-Europees eiken. Hongaars eiken wordt steeds populairder om één belangrijke reden: het heeft de nuances van Frans eiken zonder het hoge prijskaartje. Om deze reden werken beginnende wijnmakers graag met Hongaars eiken. Druiven als Malbec en Syrah doen het best goed in dit soort vaten. In de meeste gevallen zal het smaakprofiel dat door Hongaars eiken aan wijnen wordt toegevoegd, nootachtig van karakter zijn, hoewel flitsen van vanille en verse room ook vaak voorkomen.

You Might Also Like