Huis

Wat staat er in een energielabel?

3 januari 2022
energielabel

Als eerste willen wij vertellen dat er verschillende soorten energie labels zijn. Er zijn onder andere energie labels voor woningen maar ook voor witgoed apparatuur en auto’s zijn ze er. We blijven even op het energielabel van een woning. Wat staat daar nu precies op?

Verschillende energieklassen

Als eerste moet je weten dat er verschillende energieklassen zijn. De klassen lopen van energielabel A++ tot en met energielabel G waarbij A++ het hoogste en dus het meest energiezuinige label is. In het energierapport staan onder andere de eigenschappen van de woning. Wanneer je een energielabel aanvragen gaat is dat van groot belang. De oppervlakte van de woning is van groot belang bij het opnemen van de energie. Ook staat er in het rapport hoe je eventueel je woning nog meer energiezuinig kunt maken. Het heeft voor het grootste gedeelte te maken met het verbruik aan energie per maand gemeten. 

Hoe berekenen ze het energielabel?

Wanneer je een energielabel aanvragen gaat komt er een energieadviseur langs om de hele woning na te gaan. Zo een bezoek van een energieadviseur duurt ongeveer een uurtje of twee. Wanneer zij alles hebben ingevoerd gaat het programma waarmee zij werken aan de slag om te berekenen welk energielabel eraan gekoppeld mag gaan worden. Het programma gebruikt hiervoor de grootte van de woning, de kierdichting, het standaard gebruik en het aantal bewoners. 

Hoe lager dat de energie-index is, hoe groener dat het label van de woning is. De volgende onderdelen worden meegenomen in het energielabel. 

  • De isolatie van de woning
  • Het soort glas wat er in de kozijnen zit. Dit wordt aangeduid met HR++ bijvoorbeeld
  • Of er gebruik wordt gemaakt van een zonneboiler of zonnepanelen
  • Zijn de leidingen voorzien van isolatie die van invloed zijn op bijvoorbeeld je ketel of verwarming
  • Het soort en type ketel je gebruikt in je woning

Zelf een inschatting maken

Je kunt online enkele sites vinden waar je wat gegevens in kunt voeren zodat er een schatting gemaakt kan worden hoe energiezuinig jouw woning is. Dit is geen definitief energielabel.

You Might Also Like