Inrichting

Wat is het verschil tussen een interieurstylist en een binnenhuisarchitect?

24 juli 2019

De vraag waar velen mee kampen. Beiden zijn bezig met het interieur van je huis en beiden zorgen ervoor dat je huis tot op de puntjes mooi en tijdloos door het leven kan gaan. Maar wat is dan precies het verschil?

 

De titel

Een interieurstylist is iemand die zonder een gecertificeerd diploma een ruimte onder handen neemt en een andere stijl implementeert. Een binnenhuisarchitect heeft een opleiding genoten en is vervolgens de arbeidsmarkt opgegaan. Dit is dus wel degelijk een beschermde titel. Laat het woord ‘interieurstylist’ je echter niet afschrikken en bekijk zijn of haar portfolio. Zo is deze interieurstylist uit Breda piekfijn op de hoogte van de laatste trends en do’s en don’ts. 

 

Register

Omdat de titel ‘architect’ een beschermde titel is, wordt deze interieurarchitecten ingeschreven in het architectenregister. Alleen dan mogen zij deze titel gebruiken bij hun werkzaamheden. Dit wil echter niet zeggen dat interieurstylisten geen opleiding hebben gehad, voordat ze aan de slag gingen. Het kan zo zijn dat ze een andersoortige kunstopleiding hebben gevolgd waardoor ze veel kijk hebben op kleurgebruik en vormen. 

 

Het stijlen van ruimtes of grote renovaties

Een interieurstylist is gespecialiseerd op het ontwerpen van een ruimte. Alleen het interieur wordt dan onder handen genomen. Nieuwe meubels worden gekocht, er wordt naar de juiste accessoires gezocht en het kleurenpalet en het lichtplan worden bepaald. Hiervoor worden meestal meubels gebruikt die zijzelf niet ontworpen hebben. Binnenhuisarchitecten zijn op hun beurt gespecialiseerd in het grotere plaatje. Zo kunnen zij vanuit hun optiek bedenken dat het raam op de zuidkant groter moet worden zodat er meer licht binnenvalt en hier plannen voor maken. Interieurarchitecten kunnen een ruimte renoveren en hebben net iets meer kennis van zaken als bijvoorbeeld de akoestiek van de ruimte. 

 

Wanneer kies je een architect en wanneer een stylist?

Ben je erop uit om je woonkamer op een andere manier te stijlen? Dan is het handiger om een interieurstylist uit te kiezen. Een architect is handig om in te schakelen als je grote verbouwplannen hebt. Interieurstylisten voldoen dus zo’n negen van de tien keer als men een ruimte op een andere manier wil inrichten. Neem de tijd om uit te zoeken welke stylist het best bij jou past en met wie je een klik hebt. Het eerste gesprek is vaak vrijblijvend, maar kijk van tevoren al op de website van de interieurstylist zodat je een gevoel hebt wat voor stijl diegene erop na houdt.

You Might Also Like